Hlavní obsah

Festivalové graffiti ozdobilo centrum Bohumína

– Bohumín (Karvinsko)

Tři desítky tvůrců graffiti z Česka, Polska a Slovenska vytvořily zhruba 200 metrů dlouhou přehlídku svého umění na zeď kolem bývalých kasáren v Bohumíně na Karvinsku. Do třetího ročníku festivalu UNITED COLOURS tour 2010 se mohla zapojit i veřejnost. Právě jí chtěli autoři ukázat, že graffiti není jen ničení domů či vlaků "klikyháky", řekl organizátor akce Nikola Vavrous z výtvarné skupiny sprayart34.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Bohumínský graffiti jam završil letošní festivalovou trilogii United Colours. V červnu se sprejeři sešli v Havířově na Karvinsku, o měsíc později v Ostravě.

Článek

"Cílem festivalu je také dát nějakou tvář plochám, které nám dovolili pomalovat. Zároveň jsme chtěli propojit komunity graffiti tvůrců z jednotlivých zemí," řekl. Takzvaného graffiti jamu, jehož nepovinným tématem byla "one love", se zúčastnili mladí výtvarníci, designéři i ti, které graffiti jednoduše baví.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

V Bohumíně se konal 14. srpna hlavní program graffiti festivalu United Colours Tour 2010.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Cílem festivalu je také dát nějakou tvář plochám, které nám dovolili pomalovat.

Palackého ulici tak proměnili doslova ve výtvarnou dílnu otevřenou všem kolemjdoucím. Zatímco se plocha zdi během dne postupně "zabarvovala", na chodníku se kupily použité spreje. Svou představu "jedné lásky" ztvárnila na zdi také ostravská výtvarnice přezdívaná Sasanca, která byla jedinou ženou mezi autory.

"Legální graffiti akce ve městech mají určitě smysl. Je lepší, když lidé něco tvoří, než se flákají po hospodách. Zároveň ukazují ostatním, že graffiti nemusí věci kolem nich jen ničit, jak je v mnohých lidech bohužel zakořeněné," řekla absolventka pedagogické fakulty.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Legální graffiti akce ve městech mají určitě smysl. Je lepší, když lidé něco tvoří, než se flákají po hospodách.

O vznik míst pro legální graffiti se moravskoslezská výtvarná skupina sprayart34 se snaží už několik let. "Komunikujeme s magistráty - například v Ostravě, kde žádná legální plocha nebyla, se nám před dvěma lety podařilo zajistit pět či šest míst," řekl Vavrous.

Podle něho se postupně mění i pohled veřejnosti na umělecké graffiti. "Lidé zjišťují, že se dá dělat kvalitně, když je čas si s ním vyhrát na povolených místech," dodal organizátor.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Takzvaného graffiti jamu, jehož nepovinným tématem byla one love, se zúčastnili mladí výtvarníci, designéři i ti, které graffiti jednoduše baví.

Bohumínský graffiti jam završil letošní festivalovou trilogii United Colours. V červnu se "sprejeři" sešli v Havířově na Karvinsku, o měsíc později v Ostravě. Uskutečnila se díky společné podpoře Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a společnosti Nokia.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Tři desítky sprejerů tvořily graffiti na oplocení bývalých kasáren, jedním z nich byl Game z Nového Jičína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám