Hlavní obsah

Dvořákovu Prahu otevře britský orchestr

Právo, Vladimír Říha

Poprvé v historii tří dosavadních ročníků festivalu Dvořákova Praha přednese zahajovací koncert zahraniční soubor – britský symfonický orchestr z Birminghamu (CBSO). Řídit ho bude současný šéf Andris Nelsons, lotyšský dirigent, kterého v Praze uvidíme poprvé.

Článek

Příští pátek 20. 8. uvede na zahájení v pražském Rudolfinu díla Wagnera, Beethovena a Dvořáka. „Nelsonse velice dobře hodnotí britská kritika, v podstatě jako nástupce Simona Rattlea, jenž CBSO před lety dostal na prvotřídní úroveň,“ říká o Nelsonsovi intendant festivalu Vladimír Darjanin.

„Právě debutoval v Bayreuthu Lohengrinem, stejně kvalitně se CBSO představil s Nelsonsem letos na londýnských BBC Proms,“ dodává.

Až do 4. září festival nabídne 16 koncertů a zájem publika je mimořádný. „Máme prodáno kolem 80 procent lístků,“ konstatuje Darjanin. Kromě zahajovacího koncertu je největší zájem o recitál ruského barytonisty Dmitrije Hvorostovského, klavírní recitál Portugalky Marie Joao Piresové či Poláka Piotra Anderszewského.

Výkonný ředitel Jaroslav Manda ještě upozorňuje na vůbec první pražské vystoupení Královské vlámské filharmonie. „Jako sólistka s ní zahraje Elgarův violoncellový koncert Argentinka Sol Gabettaová,“ říká Manda. Festival kromě orchestrálních koncertů má i komorní řadu a v ní vystoupí tři smyčcová kvarteta.

„Francouzský Ebene Quatuor připravuje pro nás i překvapení vycházející z jejich smyslu pro mezižánrové přesahy,“ slibuje Manda.

Den před zahájením festivalu bude 19. 8. klavíristovi Ivanu Moravcovi v rezidenci primátora předána letošní Cena Antonína Dvořáka udělená Akademií klasické hudby.

Na chodník slávy na Mánesově mostě přibudou ke jménu Gustava Mahlera ještě jména Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám