Hlavní obsah

Forman obdrží cenu za celoživotní dílo na festivalu v Curychu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký režisér českého původu Miloš Forman se stane letošním držitelem čestné ceny Curyšského filmového festivalu, který se v největším švýcarském městě uskuteční od 23. září do 3. října. Osmasedmdesátiletý filmař tak bude oceněn za celoživotní dílo, oznámili pořadatelé festivalu podle agentury DPA.

Článek

Na curyšském festivalu bude rovněž uveden Formanův nejnovější film Dobře placená procházka, který měl v České republice světovou premiéru už loni. Kromě toho švýcarští organizátoři chystají retrospektivu Formanových nejvýznačnějších děl, mezi něž patří oscarové filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Na soutěžním festivalu má být rovněž promítnuto 60 nových filmů z celého světa. Loni byla čestná cena festivalu udělena režiséru Romanu Polanskému. Francouzský filmař polského původu si však nemohl ocenění osobně převzít, protože po příletu do Curychu byl zatčen na základě amerického zatykače. Americká justice Polanského viní z toho, že měl v 70. letech v USA sex s nezletilou dívkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám