Hlavní obsah

Litoměřičtí chtějí odhalit Máchovi pomník podle sochy z Petřína

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Na listopad připadá dvousté jubileum narození Karla Hynka Máchy a na oslavách se podílejí i Litoměřice. S městem jsou spojeny poslední týdny básníkova života. Na podzim 1836 tam nastoupil na místo advokátního koncipienta, ale pracoval tam jen měsíc a zemřel po krátké nemoci 6. listopadu 1836. Pohřben byl na litoměřickém hřbitově. K jubileu by Litoměřičtí chtěli Máchovi odhalit pomník.

Foto: Profimedia.cz

Myslbekova plastika vznikla před sto lety a původně měla ozdobit Máchův hrob v Litoměřicích.

Článek

Jan Grimm z občanského sdružení Salva Guarda, který je iniciátorem projektu, říká: „Rádi bychom získali odlitek Myslbekovy sochy, která je dnes na pražském Petříně a stala se kultovním místem všech milenců. Tato plastika vznikla před sto lety a původně měla ozdobit Máchův hrob v Litoměřicích, ale umělecké komisi se dílo natolik líbilo, že se rozhodla, aby bylo ponecháno v Praze. V historických dokumentech najdete zmínku, že měl být pořízen druhý odlitek pro Litoměřice, což se ale neuskutečnilo. My bychom chtěli tento starý dluh napravit.“

Na projektu se společně podílí Nadační fond Kalich ministra Alexandra Vondry, sdružení Salva Guarda a město Litoměřice. Sádrový model Josefa Václava Myslbeka vlastní pražská Národní galerie a radní Litoměřic jsou přesvědčeni, že se jim podaří udělat z něj druhý bronzový odlitek.

Pomník by měl být instalován na litoměřické Mostové hoře. Na jeho pořízení bude vypsána veřejná sbírka – k samotnému odlití bronzové sochy a instalaci je potřeba 1,2 miliónu korun. „Chceme na památník dát desku, která bude připomínat všechny dárce,“ dodal pro Právo Jan Grimm.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám