Hlavní obsah

Pavel Landovský bude mít pamětní desku

Právo, František Cinger

V Havlíčkově Brodě, na domě č. 2020 v ulici Kobzinové, bude 10. září odhalena bronzová pamětní deska věnovaná Pavlu Landovskému. Iniciátory jsou pelhřimovský novinář Luboš Göbl a Zdeněk Hrabica.

Foto: archív, Právo

Pamětní deska je rozdělena do tří podob, na další podobizně je Landovskému přibližně o dvacet let více než na předchozí.

Článek

Deska je dílem sochaře Radomíra Dvořáka, který mj. vytvořil sochu Bretschneiderova ucha a Úst pravdy v lomech blízko hradu Lipnice. Pod deskou bude tento nápis: Pavel Landovský, nar. 11. 9. 1936 v Německém Brodě, svérázný herec, dramatik, režisér a vzbouřenec, prožil v tomto domě své dětství.

„Jde o ojedinělou záležitost odhalovat desku žijící osobnosti, ke které jsme se odhodlali mimo jiné nejen z úcty k Pavlovi Landovskému, ale i jako výraz protestu proti české tradici zahalování desek a jejich dalšímu odhalování,“ řekl Právu Göbl a dodal: „Landovský uvěřil našemu záměru až ve chvíli, kdy jsme mu do Kytína přivezli hliněné modely k odsouhlasení. Po jeho připomínkách jsme upravili text a po odlití do sádry mohla deska putovat do slévárny.“

Koncept vychází z policejní fotografie rozfázované přibližně po dvaceti letech. První je profil z filmu Utrpení mladého Boháčka (čili třicátník), ánfas jako Terazky z Černých baronů (lehce přes padesát) a poloprofil v brýlích (73 let).

Jak Göbl sdělil, o „laudatio“ pořadatelé požádali Eugena Brikciuse, který zvládá podobné záležitosti s nenapodobitelnou elegancí a má s Landovským společné vzpomínky na Vídeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám