Hlavní obsah

World music hitparádu vedou Sierra Leone's Refugee All Stars

Novinky, Stanislav Dvořák

Sierra Leone’s Refugee All Stars (SLRAS) je dost krkolomný název pro hudební skupinu, ale obsahuje skutečný příběh. Lidé, kteří utekli před vražděním v Sierra Leone, skončili většinou v západoafrických uprchlických táborech. Z naprostého zoufalství se pokusili dostat muzicírováním a potkal je překvapivý úspěch.

Článek

SLRAS objeli už se svým debutem Living Like a Refugee většinu světa a letos vydali druhou desku, Rise & Shine, která se vyšphala na první místo world music hitparády WMCE.

Mají za sebou vystupování s Aerosmith a americkou soulovou legendou Mavis Staplesovou, podporují je i Keith Richards, Paul McCartney či Angelina Jolie. Skupině kolem kapelníka a hlavního autora písní Reubena M. Koromy se zkrátka podařilo dostat z úplného pekla téměř do ráje.

Řada muzikantů byla zmrzačena povstalci během bojů v Sierra Leone, ale jejich hudba zní přesto (nebo spíš právě proto) jako oslava. Písničky sice v textech řeší politiku, zároveň ale zpěv plný naděje přetavuje negativní zkušenosti v optimismus. Jejich syrová směs folku a reggae tak ve výsledku přináší velice pohodovou atmosféru.

Natáčení Rise & Shine zahájili v Sierra Leone a dokončili v New Orleans s producentem Stevem Berlinem. K nahrávce svou troškou přispěli tamní muzikanti jako Troy “Trombone Shorty” Andrews, Bonerama a Washboard Chaz. Africké perkuse, kytaru, baskytaru a neškolené zpěváky tak citlivě doplnila dechová sekce.

Hudba SLRAS není dokonalá, nesnaží se být kdovíjak originální a neprošla rukama elektronických zvukových kouzelníků. Místo dnes tolik rozšířeného chladného perfekcionismu nabízí obyčejnou dřevěnou nedokonalost a zpěv možná ne vždy přesný, ale prosvícený pravými nezpochybnitelnými emocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám