Hlavní obsah

Nová DVD: Ženy v balíku, Neznámý svůdce a Stanley Kubrick

Léto je sice v plném proudu, přesto pravidelný přísun DVD novinek nemůže chybět. Tento týden si můžete mimo jiné vybrat sci-fi Symptom Pandorum, thriller Neznámý svůdce, komedii Ženy v balíku, životopisný film Che Guevara: Partyzánská válka nebo dokument o kultovním režisérovi Stanley Kubrick: Život v obrazech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nová DVD

Článek

Symptom Pandorum

V koprodukčním akčním sci-fi thrilleru z roku 2009 se dva členové posádky proberou na zdánlivě opuštěné palubě vesmírné lodi. Poslední dobu prožili v hibernace a nyní jsou bez vzpomínek na to, kdo jsou, kde se nacházejí a co tam dělají.

Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. V tomto rámci scény se odehrává příběh dvou astronautů, kteří postupně zjišťují, že proti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich.

Symptom Pandorum, USA/Německo 2009, 108 min., režie: Christian Alvart, hrají: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet, Antje Traue, Cung Le a další.

Ženy v balíku

V americkém remaku britského televizního filmu na diváky čeká slušné herecké obsazení. Komedie vypráví o třech obyčejných ženách, které pracují v jedné z nejstřeženějších bank na světě.

Bridget (Diane Keatonová), Nina (Queen Latifah) a Jackie (Katie Holmsová) mají už dost fádního života a nějaký dolar navíc by se jim hodil. Legální cestou to však nepůjde a tak se rozhodnou, že si něco „vypůjčí“ z státních rezerv.

Proč si něco nevzít v bance, kde se likvidují staré peníze? Jim staré peníze přece nevadí. Peníze jako peníze, ne? Snímek měl rozpočet 22 miliónů dolarů a celosvětově jich utržil návštěvností kin přes 26 miliónů.

Mad Money, USA 2008, 104 min., režie: Callie Khouri, hrají: Diane Keatonová, Ted Danson, Katie Holmesová, Adam Rothenberg, Queen Latifahová a další.

Neznámý svůdce

V napínavém americkém thrilleru s hvězdným obsazením jde nejednou o život. Mottem snímku je, jak daleko byste byli ochotni zajít, abyste udrželi tajemství? Když se investigativní novinářka Rowena Price dozví, že vražda její kamarádky by mohla mít souvislost s mocným reklamním magnátem Harrisonem Hillem, rozhodne se za asistence svého kolegy Milese přijít pravdě na kloub.

V přestrojení za Katherine, brigádnici v Hillově agentuře, a Veroniku, s níž Hill flirtuje po internetu, se jí podaří obklíčit svou kořist ze všech stran – jen aby zjistila, že není jediná, kdo se v téhle hře vydává za někoho jiného. Čím blíže se dostáváme k pravdě, tím více se ukazuje, kam až jsou lidé ochotni zajít, aby nevyšla najevo.

Perfect Stranger, USA 2007, 109 min., režie: James Foley, hrají: Bruce Willis, Halle Berryová, Giovanni Ribisi, Gary Dourdan, Nicki Aycoxová a další.

Che Guevara: Partyzánská válka

Oscarový režisér Steven Soderbergh natočil životopis kontroverzního revolucionáře Ernesta Rafaela Guevary de la Serny neboli Che Guevary (Benicio Del Toro).

Film mapuje v podstatě celý jeho život od narození až po jeho smrt. V druhé části životopisného snímku se posouváme k 26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje.

Jakmile se pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora, přes velitele  k hrdinovi revoluce.

Che: Part Two, Španělsko/Francie/USA 2008, 257 min., režie: Steven Soderbergh, hrají: Demián Bichir, Rodrigo Santoro, Benicio Del Toro, Catalina Sandino Morenová, María D. Sosa a další.

Stanley Kubrick: Život v obrazech

Celovečerní dokument je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl přístup k jeho rozsáhlému archívu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce.

Stanley Kubrick (1928-1999) patří k ceněným filmovým režisérům. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo.

Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další projekty. Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise.

Stanley Kubrick: Life in Pictures, USA 2001, 137 min., režie: Jan Harlan, hrají: Kubrickova manželka Christiane, Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám