Hlavní obsah

Román Ubožáci věrně opisuje události revolučního Pekingského jara

Novinky, Karolina Zarzycká

V románu Ubožáci autorka čínského původu Yiyun Li vystihuje skutečné události z roku 1979, kdy se obyvatelé čínského provinčního města Kalná Řeka pokusili poklidnými protesty demonstrovat proti popravě mladé ženy.

Článek

Děj románu, jenž byl napsán na motivy skutečných událostí, se odehrává v období takzvaného Pekingského jara, jež znamenalo podobně jako v Československu roku 1968 krátké vzplanutí nadějí na politické uvolnění tuhého komunistického režimu.

Dělníci z fabrik, děti ze škol i úředníci a vládní činitelé se shromáždí na veřejném prostranství, které je slavnostně vyzdobeno. Děcka pojídají svačiny připravené rodiči, většina z přítomných má prorežimní transparenty, všichni skandují provládní hesla, nebo namířená proti kontrarevolucionářce, již brzy setnou.

Poprava spouští vlnu poklidných demonstrací, jež pochopitelně nenajdou pozitivní odezvu u vládnoucí garnitury. Dojde k potlačení, masovému zatýkání. Vše se dotkne obyčejných, bídou i negramotností sužovaných obyvatel provinčního městečka.

Autorka Ubožáků dnes již žije ve Spojených státech a tím, že žila ve dvou odlišných světech a kulturách, z nichž bohatě ve své práci čerpá, dokáže západnímu čtenáři přiblížit odlišný způsob života, tradic i myšlení v Číně.

Celkové hodnocení: 90 %

Yiyun Li: Ubožáci

Vydal Knižní klub (2010)

350 stran

Cena: 289Kč

Reklama

Související články

Ambjornsenův drajv norského podsvětí

„Spisovatelé jsou nezodpovědná cháska, která se uchlastá už v mladém věku, a jejich knihy vznikly tak, že ty trosky nějak obalamutily nakladatelství,“...

Výběr článků

Načítám