Hlavní obsah

Hollywoodu hrozí další stávka, tentokrát řidičů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywood se vzpamatoval ze stávky scenáristů a už je tu další hrozba. Tamním řidičům končí kolektivní smlouva a jednání se zasekla ve slepé uličce, informoval list Hollywood Reporter.

Foto: Reuters

Budou filmové hvězdy chodit pěšky?

Článek

Řidičům končí smlouva 1. srpna. Pokud se nedohodnou na nových finančních podmínkách, ohrozí to podle odborníků hlavně televize, které připravují na podzim spoustu nových seriálů a pořadů.

"Jestli se to stane, bude to velice nešťastné," řekl producent z televize CBS Ed Bernero, která je zodpovědná např. za seriál Criminal Minds (Myšlenky zločince).

"Nemůžu spekulovat, co se stane, ale odbory jsou pro mě důležité. Bylo by to pro mě těžké rozhodování."

Rozhodne hlasování odborářů

Je možné, že řidiči zatím budou pracovat podle starých podmínek, i když smlouva vyprší. Nyní chtějí hlasovat, zda dají předákům právo vyhlásit kdykoliv od 1. srpna stávku.

Dopravní odbory jednají se studii od 14. června o nové dvouleté nebo tříleté smlouvě a dostaly se do slepé uličky ohledně pravidelného ročního růstu platů. Řidiči žádají roční růst 3 %, vedení studií nabízí 2 %.

V roce 2008 hrozila Hollywoodu stávka herců, kterou se podařilo zažehnat. Krátce předtím zasáhla filmový průmysl velká tříměsíční stávka scenáristů, kteří si nakonec na studiích vymínili lepší pracovní podmínky. Jejich protest stál studia přes dvě miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám