Hlavní obsah

První obrazy Slovanské epopeje poputují do Prahy příští týden

Moravský Krumlov

Prvních pět děl ze Slovanské epopeje Alfonse Muchy bude v zámku v Moravském Krumlově sejmuto a srolováno do speciálních cívek příští pondělí. Následně budou obrazy převezeny do Veletržního paláce v Praze, kde budou hned nainstalovány.

Foto: Archiv, Právo

John Mucha s obrazem svého dědy Alfonse.

Článek

Epopej tvoří celkem 20 děl. Jejich stěhování může trvat až do 21. srpna. S vedením Krumlova se na tom v úterý dohodli představitelé Galerie hlavního města Prahy. Řekl to starosta Jaroslav Mokrý.

"Rytířský sál, v němž je epopej umístěna, bude otevřen doslova do poslední chvíle. Lidé uvidí stěhovací práce. Jen budeme postupně snižovat vstupné," řekl starosta.

Za město oficiálně podepsal protokol o předání epopeje galerii. Ještě před tím si dílo důkladně prohlédli restaurátoři. Podle Mokrého z něj vyplývá, že obrazy jsou "v solidní kondici, až na některé drobné oděrky". Mělo by je odstranit retušování.

Přestěhování díla by za současného stavu mohl zastavit jen soud. O předběžné opatření v tomto duchu už podruhé požádala Muchova rodina, soud žádost opět zamítl. Rodina se proti rozhodnutí odvolá.

Odpůrcům stěhování vadí to, že dílo bude umístěno v provizoriu. Mucha totiž pro epopej žádal postavení speciálního výstavního pavilonu v Praze. Dosud ale nebyl vybudován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám