Hlavní obsah

Britský autor propagoval knihu v Singapuru a skončil kvůli ní ve vězení

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapurská policie zatkla britského spisovatele Alana Shadrakea. Ve své nové knize se zabýval trestem smrti, který se v Singapuru stále praktikuje, a do země přicestoval, aby podpořil její prodej, informovala BBC.

Foto: Reuters

Kontroverzní kniha Alana Shadrakea A Jolly Hangman zatím v češtině nevyšla.

Článek

Alan Shadrake je zadržován kvůli údajným pomluvám singapurských úřadů a hrozí mu dva roky vězení, což by mohlo mít pro 75letého muže fatální důsledky. Shadrake řekl novinářům před zatčením, že problémy čekal. "Ať udělají cokoliv, jen to ke všemu přitáhne víc pozornosti," uvedl.

Jeho kniha obsahuje mimo jiné rozhovor s Darshanem Singhem, popravčím z vězení Changi, který už odešel do důchodu, a také názory policistů a bojovníků za lidská práva.

Nejvyšší státní zástupce se domnívá, že kniha zpochybňuje nestrannost a nezávislost singapurské spravedlnosti. K obvinění z pomluvy se může přidat ještě pohrdání soudem.

Organizace sledující lidská práva upozorňují, že tamní vláda zneužívá podobných žalob k tomu, aby umlčela politickou opozici. Ta tvrdí, že knihu nezakázala, ale "má právo doporučit obchodům, aby ji prodejci neměli na skladě".

Nedávno byl v Singapuru zakázán film o lidských právech.

Reklama

Výběr článků

Načítám