Hlavní obsah

Herec DiCaprio jako ekologický aktivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký herec Leonardo DiCaprio je hlavním hrdinou ve filmu Počátek. Tento film se dějově odehrává ve snu, ale Leonardo o sobě tvrdí, že moc snů nemá. Jeden však ano. Přál by asi, aby se lidé lépe chovali k planetě. Sám chtěl být totiž biologem a ekologem.

Článek

Dnes pětatřicetiletý herec se stal po Titaniku v roce 1997 celosvětovým idolem a využil své slávy k široké škále rolí ve filmech různorodých režisérů, jako jsou Woody Allen, Danny Boyle či Martin Scorsese. Role zloděje myšlenek v mysteriózním a temném thrilleru Christophera Nolana Počátek do této snahy o rozmanitost zapadá. Je také jeho prvním sci-fi filmem.

"Byla to vzácná příležitost. Je to velkofilm, který má všechno, co může Hollywood nabídnout, a současně má velmi zajímavou a vícerozměrnou zápletku," řekl DiCaprio o úloze ve svém posledním filmu. Fascinovalo jej, že režisér chtěl natočit film, který se odehrává ve čtyřech úrovních lidského podvědomí a na šesti různých místech světa.

Foto: Profimedia.cz

"Je to také terapeutická mekka pro hrdinu, který se snaží vyrovnat s pravdou o tom, kým je ve skutečném světě. Tak jsem si říkal, kdo bude takový film financovat," řekl DiCaprio. Podle něj bylo klíčové, že režisérem snímku, který měl podle odborného tisku mimořádný rozpočet 200 miliónů dolarů, byl Christopher Nolan.

"Mám všechny druhy snů, noční můry i příjemné sny, ale všechny si je nepamatuju. Během bdělého života potlačujeme spoustu věcí, které se pak objevují v krajině snu. Je potřeba tomu věnovat pozornost, ale nemyslím, že by analyzování snů byla nějaká exaktní věda," řekl.

Po natáčení si uvědomil pár věcí

Po Počátku ale prý měl sen, ve kterém si uvědomoval, že detaily snu jsou skutečné, a začal s nimi manipulovat. "Byla to chvíle, kdy jsem si uvědomoval, že sním a mohu se potýkat se svým okolím. Před tím filmem jsem to nikdy nezažil," uvedl DiCaprio.

"Proto mě vždy fascinovaly příroda a zvířata. Když jsem se stal hercem, chtěl jsem dělat něco, čím bych prakticky pomohl některým ekologickým kauzám. Je to moje druhá vášeň," dodal herec, který také produkoval dokument 11. hodina, jenž se zabývá i důsledky globálního oteplování.

Foto: Profimedia.cz

Příliš pochopení nemá pro lidi a politiky popírající změnu klimatu. "Na 90 procent vědců, nositelů Nobelovy ceny, lidí, kteří těmto věcem zasvětili život, zkoumali je a vědecky prokázali, tvrdí, že klima ovlivňujeme a že člověk má podíl na globálním oteplování. Tak asi musíme předpokládat, že kus pravdy na tom bude," dodal s úsměškem. "Kdo jsem já, abych říkal něco jiného?"

"Myslím, že když začnete zkoumat pohnutky těch zbylých deseti procent, zjistíte, že mohou mít nějakých druh vazeb na ropné společnosti," dodal. "Jsem si jist, že někteří z nich to budou vehementně popírat. Ale já straním lidem, kteří boji s klimatickou změnou zasvětili život," dodal.

Podle něj by ekologická katastrofa po havárii ropné plošiny BP v Mexickém zálivu paradoxně mohla znamenat určitý obrat. "Mohlo by to přispět k tomu, že bychom si uvědomili, že těžit ropu z hloubky oceánu není zřejmě pro budoucnost nejlepší alternativou a že přejdeme na čistší a zelenější technologie. Doufejme, že to je katalyzátor nějaké změny," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám