Hlavní obsah

Zakladatelé The Doors se chystají do Prahy

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Třináctého července bude mít české publikum šanci vidět dva ze zakladatelů legendární skupiny The Doors. Klávesista Ray Manzarek a kytarista Robby Krieger s doprovodnou kapelou přijedou do pražského Kongresového centra zahrát nejznámější písně této ikony šedesátých let dvacátého století jako například Light My Fire, Riders on the Storm a další.

Foto: archiv, Novinky

Klávesista Ray Manzarek a kytarista Robby Krieger s doprovodnou kapelou přijedou do pražského Kongresového centra 13. července 2010.

Článek

Význam The Doors a jejich hudby nejen pro dobu hippies, ale i celou historii, není třeba určitě připomínat. Kapela byla například v roce 1993 uvedena do rock´n´rollové síně slávy, v roce 2007 získala Grammy za celoživotní přínos a hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Manzareka s Kriegerem doprovodí na pódiu v Praze zpěvák Brett Scallions (ex-Fuel), baskytarista Phil Chen a bubeník Ty Dennis.

Přichází i dokument When You´re Strange

Společnost Bioscop uvádí 19. srpna do kin celovečerní rockový dokumentární film pod názvem The Doors – When You´re Strange. Diváci uvidí dosud nezveřejněné záběry proslulé čtyřčlenné kapely a připomenou si výstřelky Jima Morrisona. Komentář k filmu namluvil Johnny Depp.

Legenda The Doors

Po smrti Morrisona The Doors pokračovali nějaký čas v hraní, vydali pár desek, ale v roce 1973 se definitivně rozešli.

Legenda The Doors přežila a rostla i po smrti jednoho ze zakladatelů. Vycházely početné životopisy The Doors i Morrisona, v roce 1991 režisér Oliver Stone natočil hraný film The Doors s Valem Kilmerem v roli Morrisona.

V roce 2002 se Manzarek a Krieger opět spojili pod názvem The Doors of the 21st Century, ovšem již bez původního bubeníka Johna Densmora, který je spolu s rodinou Jima Morrisona za užívání názvu The Doors zažaloval.

The Doors

založili v Los Angeles v roce 1965 klávesista Ray Manzarek (narozen 1939) a zpěvák Jim Morrison spolu s bubeníkem Johnem Densmorem a kytaristou Robby Kriegerem (narozen 1946).

O dva roky později vydali na značce Elektra Records první album The Doors s písní Light My Fire. Deska se okamžitě stala hitem a ikonou psychedelické éry, stejně jako jejich další nahrávky (i když se střídavým úspěchem).

Největší pozornost na sebe vázal charizmatický zpěvák Jim Morrison, ať už svým charakteristickým hlasem, tak i excesy spojenými s alkoholismem, drogami či veřejným pobuřováním.

Morrison zemřel v roce 1971 za ne úplně jasných okolností, zřejmě na předávkování drogami.

Z tohoto důvodu se kapela přejmenovala na Riders on the Storm a v roce 2008 na Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám