Hlavní obsah

Jak Indové hledali spřízněnou duši a objevili bluesrock

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bluesrock je to poslední, co by člověk hledal ve východním cípu Indie, přesto se právě v Shillongu zrodilo nemálo rockových skupin. Ta nejslavnější, Soulmate (spřízněná duše), se od roku 2003 vypracovala na světovou úroveň a uspěla i na rockových festivalech v USA. Letos poprvé vyrazí na evropské turné.

Článek

Všude ve světě se ptají, proč si vybrali blues. A Soulmate odpovídají: my si nevybrali, blues si vybralo nás.

Na svých nahrávkách pracují velmi pomalu. Za sedm let vypustili do světa jen dvě LP Shillong a Moving On. Jádro Soulmate tvoří sólový kytarista a většinový autor Rudy Wallang a křehká frontmanka Tipriti Kharbangarová, která při zpěvu občas připomíná americkou zpěvačku Susan Tedeschiovou (zmiňuje ji jako jednu z žen, které ji v začátcích nejvíce ovlivnily). K rocku se dostala přes místní gospelový soubor, v Shillongu stojí nejeden křesťanský kostel, a poslech starých amerických desek. Na  Arethu Franklin a B. B. Kinga nedá dodnes dopustit.

Soulmate nevpouštějí do své hudby ani špetku orientálního vlivu. Jejich bluesrock s mírným přesahem do soulu je američtější než Amerika. O zavátých stopách indického dědictví lze spekulovat jen u jediné skladby, úchvatné instrumentálky Shillong Sier Lapalang, kterou v samém závěru prozáří exotický ženský vokál. Tato vláčná knopflerovsko-pinkfloydovská meditace patří k vrcholům jejich tvorby.

Reklama

Výběr článků

Načítám