Hlavní obsah

Kongres uchová pro budoucí generace R.E.M., Patti Smith, Little Richarda či Staple Singers

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupinám R.E.M. a Staple Singers, Patti Smith či Little Richardovi se dostalo pocty od amerického kongresu. Tamní knihovna ukládá každý rok několik zvukových nahrávek, které komise označí za "kulturně, historicky nebo esteticky významné", do svých fondů, aby zůstaly zachovány pro budoucí generace.

Článek

Nahrávky musí být nejméně deset let staré. Dosud byla nejmladší položkou v archívu deska Nevermind od Nirvany, ale letos ji předehnal hip-hoper Tupac Shakur a jeho Dear Mama.

Z tvorby R.E.M. byla vybrána skladba Radio Free Europe z desky Murmur, která byla jednou z prvních indie-rockových písní osmdesátých let, která prorazila z univerzitních rádií do širšího povědomí. Od Patti Smith samozřejmě klasická deska Horses.

Skupina Staple Singers, která se stala se svým nepřislazovaným folk/blues/soulovým zvukem symbolem kultovní značky Stax, vstoupila do knihovny s deskou Soul Folk in Action z roku 1968.

Na seznamu je také rarita Maxe Matthewse Daisy Bell (Bicycle Built for Two) z roku 1961, první pop nahrávka, která obsahovala počítačový hlas, nebo rock'n'rollová klasika z padesátých let Tutti Frutti od nesmrtelného Little Richarda, který dodnes vystupuje. Vedle tohoto pamětníka prapočátků populární hudby vypadají další vybrané desky The Band (1969), Coal Miner's Daughter od Loretty Lynn (1970) nebo Red Headed Stranger Willieho Nelsona (1975) jako velmi moderní.

Reklama

Výběr článků

Načítám