Hlavní obsah

Ředitel ČF Kasík: Neodehraný koncert je gól do vlastní branky

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Kasík, bývalý ředitel Českého rozhlasu (1999–2009), byl v květnu jmenován ministrem kultury Václavem Riedlbauchem generálním ředitelem České filharmonie po odvolaném Vladimíru Darjaninovi. Nebyl jmenován na přechodnou dobu, ale na dobu neurčitou a bez vyhlášení konkurzu. Proti tomu orchestr protestuje happeningy na schodech pražského Rudolfina a vyzývá Kasíka k odchodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kasík doufá, že hudebníci ČF pochopí, že protesty poškozují sami sebe.

Článek

Proč jste přijal funkci ředitele České filharmonie?

Do funkce ředitele České filharmonie jsem byl jmenován ministrem Václavem Riedlbauchem. Pro mě to byla čest, mám Českou filharmonii rád a v pozici šéfa Českého rozhlasu jsem s ní dlouhá léta spolupracoval. Potřeboval jsem v prvních týdnech udělat inventuru finančních toků, protože nebudeme zastírat, že v prvních měsících tohoto roku je filharmonie finančně níž, než je obvyklé. Českou filharmonii jsem dostal s mnohamiliónovým schodkem vzniklým za pět měsíců roku 2010 a s mnoha projekty, na něž nebylo vytvořeno finanční krytí.

O co budete v ČF usilovat?

Česká filharmonie je skvělá značka a skvělý orchestr. Rád bych umožnil filharmonikům, aby se mohli držet v mimořádném postavení a světově žádaného orchestru. Současně bych rád posílil povědomí o výjimečnosti historické budovy Rudolfina. Z ekonomického hlediska je mým cílem hospodařit tak, abych zvýšil výnosy a posílil finanční stabilitu instituce Česká filharmonie. Počáteční měsíce roku 2010 mi dělají velmi hluboké vrásky. Dějí se tu eticky nepřijatelné věci, mezi něž například patří zaregistrování domény Rudolfinum.cz. To učinil jeden ze zaměstnanců a nyní ji nabízí na internetu k prodeji. Kdyby takový trend pokračoval, brzy ze všech ctihodných pojmů zůstane jen slupka. Důležitější je, že v těchto dnech jsme dokončili přípravu sezóny 2010 až 2011.

Chystáte nějaké změny?

Změny až později. Nyní je třeba situaci stabilizovat. Například Česká filharmonie potvrdila za mého přičinění neměnnost v obsazení koncertních mistrů. Po celou sezónu 2010 až 2011 budou v čele orchestru stávající koncertní mistři. Pravda je, že bude v průběhu podzimu 2010 a jara 2011 vyhlášen i ukončen konkurz na jednoho koncertního mistra s nástupem na počátku sezóny 2011 až 2012.

Zakročíte nějak pracovně proti protestům orchestru?

Hudebníci jsou citliví lidé a já věřím, že pochopí, že tímto způsobem komunikace poškozují především sami sebe a kredit ztrácí i celá Česká filharmonie. Neodehraný koncert je gól do vlastní branky a faul vůči publiku.

Povolíte ČF účast na festivalu Dvořákova Praha i pronájem Rudolfina za podmínek minulého vedení?

Dostal jsem požadavek, aby Česká filharmonie opětovně pronajala festivalu Dvořákova Praha, který organizuje můj předchůdce Vladimír Darjanin, překrásné prostory Rudolfina v nestandardním režimu, tedy se slevou. Mimo jiné se i proto někteří lidé snaží, abych odešel, jelikož není jistota, že tyto podmínky povolím. Od chvíle, kdy jsem nastoupil, je výkonná ředitelka Kateřina Růžičková nemocná. Ta jediná mi může instituci předat. Ale nestalo se. Z toho lze usoudit možná i doplňující smysl protestních akcí. Pokud si můj předchůdce sám sobě naplánoval nestandardní výši pronájmu, tak očekávám, že mě se svou předchozí finanční politikou České filharmonie seznámí. Na festival Dvořákova Praha se těším. Loni se mi velmi líbil.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká filharmonie žaluje ministra kultury

Česká filharmonie (ČF) podala v noci na sobotu trestní oznámení na svého bývalého ředitele a současného ministra kultury Václava Riedlbaucha kvůli špatnému...

Výběr článků

Načítám