Hlavní obsah

Skleněná didgeridoo Bořka Šípka rozezněla New York

New York

České centrum v New Yorku ve čtvrtek 17. června rozezněla skleněná didgeridoo designéra Bořka Šípka. Na tradiční hudební nástroj australských domorodců v netradičním provedení hrál Ondřej Smeykal.

Článek

Svůj společný projekt, který měl na Manhattanu premiéru, představili na výstavě Talking Glass (v překladu Mluvící sklo). Její součástí byly i fotografie Jana Williama Drnka, které zachytily vznik skleněných píšťal.

"Na didgeridoo hraju už řadu let a přitahují mne tvrdé materiály. Vždycky jsem měl tendenci si ty nástroje vyrábět a zkoumat možnosti materiálů, jak zní, a sklo byla etapa, která mne hodně zajímala," řekl Smeykal. Začal proto spolupracovat se skláři. "Postupně jsem zjistil, že se dá s tím sklem a křišťálem jít daleko dál, tak mě napadlo oslovit Bořka Šípka," dodal hudebník [celá zpráva].

Nástroje ve tvaru ryby či stromu

Společně pak od začátku letošního roku vytvořili čtyři nástroje v různých podobách, například ryby či stromu. "Originální didgeridoo jsou větve stromů vyžrané termity. Je to prostě větev, někdy rovná, někdy zakřivená, já jsem se do toho snažil dostat nějaký jiný život, že i ta hudba by se mohla spojovat s tím, jak ta píšťala vypadá," podotkl Šípek [celá zpráva].

Designér navíc nástroje doprovodil dalšími skleněnými objekty, jež podle něj vytvářejí zátiší pro hudební produkci.

Výstava bude v Českém centru na Manhattanu k vidění do 10. září. Měla by se představit i na dalších místech ve Spojených státech a Kanadě. Poté se možná objeví v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám