Hlavní obsah

Nové knihy - Toni Morrisonová, Dan Simmons i Miloň Čepelka

Právě vychází román Milosrdenství nositelky Nobelovy ceny Toni Morrisonové, dále třetí příběh drsňáckých thrillerů Dana Simmonse Krutý osud, nebo novela Miloně Čepelky Bezdětný otec a syn.

Článek

Toni Morrisonová: Milosrdenství

Spisovatelka Toni Morrisonová je první a zatím jedinou Afroameričankou, které byla udělena Nobelova cena za literaturu. Román Milosrdenství v mnohém připomíná její nejslavnější dílo s názvem Milovaná.

Děj románu zasadila spisovatelka do doby, kdy Američané práci otroků teprve začínali využívat. Skutečné břímě dějin i pohnuté osobní historie na svých bedrech nese vypravěčka Florens, jež rekapituluje svízelnou cestu černé otrokyně k vnitřní svobodě. Její doslova otrockou lásku k africkému kováři zapříčinilo někdejší upření lásky mateřské...

Odeon, překlad Zuzana Mayerová, 176 str., váz., 229 Kč

Stephen E. Ambrose: Bratrstvo neohrožených

Slavná literární předloha stejnojmenného televizního miniseriálu pochází od vynikajícího historika Stephena E. Ambrose a sleduje cestu roty E 506. pluku 101. vzdušné výsadkové divize z Normandie až do Hitlerova Orlího hnízda, je ale také sondou do mezilidských vztahů elitních vojáků.

Kromě bojových úspěchů, mezi něž patří excelentní výkony při invazi v Normandii, v bojích v Ardenách nebo v Holandsku, Ambroseho zaujal zvláštní vztah mezi jejími příslušníky, který přetrval dlouhá desetiletí po skončení války.

Jota, překlad Petr Pálenský, 368 str., váz., 2 vydání, 268 Kč

Dan Simmons: Krutý osud

Americký spisovatel Dan Simmons nijak nepolevuje v tempu, jaké nastolil v předchozích dvou příbězích a svého hrdinu tentokrát skutečně nenechá ani na chvíli vydechnout.

Kurtz jen o vlásek unikne smrti a poranění hlavy mu přivodí trvalé migrény. Hlava by ho ale nejspíš rozbolela tak jako tak, protože ho tentokrát kromě pátrání po útočníkovi, který mu usiluje o život, čeká práce hned pro dva mafiánské bosse, jimž někdo začal vraždit drogové dealery...

BB art, překlad David Petrů, 320 str., váz., 249 Kč

Martin Amis: Návštěvní barák

Anglický spisovatel Martin Amis patří k silné generaci autorů narozených těsně po válce, do literatury vstoupil v osmdesátých letech a tvůrčího vrcholu dosáhl na začátku 90. let minulého století, kdy napsal Londýnská pole a Šíp času. Zatím posledním románem Návštěvní barák se vrací do období stalinské hrůzovlády

Dva bratři, anonymní vypravěč a Lev jsou jako oběti stalinských paranoidních čistek internováni do gulagu v sibiřském Norlagu. Oba bratři milují tutéž dívku, překrásnou Zoju - vzniká tak chmurný milostný trojúhelník.

Volvox Globator, překlad Jiří Hrubý, 160 str., váz., 249 Kč

Miloň Čepelka: Bezdětný otec a syn

Herec divadla Járy Cimrmana, scénárista a spisovatel je autorem novely Bezdětný otec a syn.

Prokurátor Pavel Bednář, tváří v tvář střednímu věku a vlastní neplodnosti, se pokouší vrátit do mládí, kdy ještě byl schopen početí, a vypátrat své potomky, zrozené pohříchu bez jeho fyzické účasti. Hledání dnes již dospělých synů, místo radosti přináší spíše trapné a rozpačité okamžiky, o skutečných tragédiích nemluvě...

Daranus, 136 str., váz., 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám