Hlavní obsah

Středověkou iluminaci českého původu budou dražit v Londýně

Počátkem července se bude v londýnské aukční síni Christie's dražit další středověká iluminace pocházející z českých zemí. Malba na pergamenu Bolestný Kristus pochází podle odborníků z počátku 15. století a jejím objednavatelem byl některý z předků krále Jiřího z Poděbrad.

Článek

Předaukční odhad síně Christie's počítá s cenou 50 000 až 80 000 liber (tedy až 2,5 miliónu korun) bez aukční provize, uvedl server www.artplus.cz. Podle aukčního katalogu jde o list z nedochované soukromé modlitební knihy. "Vykazuje charakteristické kvality českých iluminací, tak jak se vyvinuly za vlády Václava IV., kdy se Praha stala důležitým centrem výroby luxusních manuskriptů," uvádí katalog. Iluminace je s dalšími informacemi vyobrazena v aukčním katalogu.

Erby pánů z Kunštátu a Vartemberků

Erby při spodním rámu iluminace patří předkům krále Jiřího z Poděbrad. Jde o rodový znak pánů z Kunštátu a erb rodu Vartemberků. Latinský nápis na zadní straně je druhotný, je datován rokem 1524 a týká se knížete Karla I. Minstenberského, který byl vnukem Jiřího z Poděbrad.

Aukční katalog za objednavatele považuje Viktorína z Kunštátu (1403 až 1427) a jeho ženu Annu, Poděbradovy rodiče. Dílo by pak muselo vzniknout až na počátku 20. let 15. století, tedy v době husitských válek. Artplus.cz cituje historika umění Jiřího Fajta, podle nějž jde o ranější práci - objednavatelem mohl být spíše Viktorínův starší bratr Jan (zemřel patrně 1409), jehož manželka Eliška z rodu Vartemberků prokazatelně pocházela.

Český stát by se měl pokusit ji získat

Prostředí konfesijně neklidné předhusitské Prahy by odpovídala i ikonografie celostranné miniatury zdůrazňující spasitelskou oběť Krista na kříži. "Rána po Longinově kopí v Kristově boku byla ve středověku interpretována jako pramen všech svátostí, mezi nimiž právě eucharistie připomenutá velkým kalichem patřila ke klíčovým tématům teologických disputací tehdejších pražských církevních reformátorů," vysvětluje Fajt.

Podle odborníků jde o významné bohemikum, které by se měl český stát pokusit v aukci získat, protože většina památek dané doby byla zničena nebo se dochovala jen v zahraničí. Zatím ale ministerstvo kultury o dotaci na případnou koupi nepožádala žádná ze státních kulturních sbírkových institucí, řekl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Stát doplňuje české sbírky

Stát se nedávno několika podobných zahraničních aukcí zúčastnil - před pěti lety například Národní knihovna vydražila v Paříži zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky za přibližně deset miliónů korun. Před dvěma lety dražil Národní památkový ústav v Londýně obrazy a nábytek z lichtenštejnských sbírek, které pocházely ze zámků Lednice a Valtice.

Loni v prosinci za více než 17 miliónů korun vydražil v Londýně Středočeský kraj vzácnou knižní miniaturu z 15. století zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře. Byť tento krok kritizovali politici, podle odborníků je dobře, že se dílo navrátilo do země původu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám