Hlavní obsah

Dylan neztrácí na síle

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Není mnoho umělců srovnatelných s Bobem Dylanem, vždy si udržoval mimořádnou kvalitu a osobitost, ať už kormidlo své tvorby obrátil kamkoli. Ukázal, že protestsongy nemusejí být přímočarými agitkami, ale mohou mít hloubku a obraznost surrealistických básní, z folku udělal masovou záležitost, aby v době vrcholné slávy zcela změnil pojetí a přišel s hlučným bigbeatem a posunul tak oba žánry - folku dodal na barevnosti a rocku na hloubce.

Foto: Archiv, Právo

Bob Dylan

Článek

Onu radikální změnu pojetí v polovině šedesátých let nezmiňuji náhodou. Právě v duchu hudby, kterou přinášela alba Blonde On Blonde a Highway 61 Revisited, se neslo pojetí pátečního koncertu. Písně byly pojaté v duchu esenciálního syrového rhythmandblues a boogie s neučesaným zvukem postaveném na zkreslených kytarách, úderné rytmice a typických hammondkách, a přesto byly v každém okamžiku plné muzikantských špílců.

Dylanovo vystoupení v O2 Areně předčilo to předchozí pražské. Tehdy stál celou dobu jen za klávesami, tentokrát, i když většinou hrál jen na ně, přece jen občas sáhl po kytaře. Navíc pojetí bylo tentokrát syrovější. Důrazná byla nejen Just Like A Woman, ale také původně folkový Mr. Tambourine Man. Naopak Lay Lady Lay, kde hrál na kytaru, bylo příjemně uvolněné.

A jeho nezaměnitelný zastřený hlas, který změnil pojetí zpěvu, se stále zarývá pod kůži a proniká do srdce.

Dylan na prahu sedmdesátky nic neztratil na své síle a kvalitách.

Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Související články

Mladý Dylan je zemitý stylový řemeslník

Jakob Dylan, nejmladší syn Boba Dylana, se už řadu let činí na folk-rock-bluesovém poli. Jeho novinka Women and Country je dílem solidního muzikanta, nikoliv...

Výběr článků

Načítám