"Divadlo, na jehož jevišti stál Láďa Smoljak naposled 27. května ve hře České nebe, bude v době od 10 do 15 hodin pietně vyzdobeno. Našeho kolegu připomenou fotografie a bude tam znít i jeho hlas. Přijít mohou všichni a věnovat mu tichou vzpomínku," řekl manažer souboru Václav Kotek.

"Rozloučení to ale bude skromné - ostatně Láďa by si nic okázalého ani nepřál," uvedl Kotek.

Příznivci režiséra, scénáristy a herce Ladislava Smoljaka se s ním přicházejí rozloučit do Žižkovského divadla Járy Cimrmana v Praze.

Příznivci režiséra, scénáristy a herce Ladislava Smoljaka se s ním přicházejí rozloučit do Žižkovského divadla Járy Cimrmana v Praze.

FOTO: Michal Doležal, ČTK

Pohřeb se konal v rodinném kruhu

Smoljak zemřel po těžké nemoci 6. června ve věku 78 let. Rodina a blízcí přátelé se s ním v pátek rozloučili v obřadní síni na pražských Olšanských hřbitovech.

Ladislav Smoljak ve hře Záskok

Ladislav Smoljak ve hře Záskok

FOTO: Tomáš Turek, ČTK

Pietní akt se uskutečnil v úzkém rodinném kruhu. Rozloučit se přišli i Smoljakovi spolupracovníci, včetně jeho kolegy a dlouholetého kamaráda Zdeňka Svěráka. Na poslední cestě ho doprovodil také dramatik a exprezident Václav Havel.

Video

Zdeněk Svěrák, Václav Havel na pohřbu Ladislava Smoljaka

V pamětní knize Žižkovského divadla, kde slavný cimrmanovský soubor působí od roku 1992, přibývají zápisy těch, kteří milovali jeho chytrý humor a při každém představení některé z patnácti her se dobře bavili.

Video

Na samotě u lesa. Zdroj: Stream.cz

Filmografie
Námět a scénář
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje! (se Zdeňkem Svěrákem a Oldřichem Lipským)
1976 Marečku, podejte mi pero! (se Zdeňkem Svěrákem)
1976 Na samotě u lesa (se Zdeňkem Svěrákem)
1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Svěrákem a Zdeňkem Podskalským)
1980 Trhák ( se Zdenkem Sverakem)
1983 Jára Cimrman ležící, spící (se Zdeňkem Svěrákem)
1984 Rozpuštěný a vypuštěný (se Zdeňkem Svěrákem)
1987 Nejistá sezóna (se Zdeňkem Svěrákem)
Režie
1978 Kulový blesk (se Zdeňkem Podskalským)
1981 Vrchní, prchni!
1983 Jára Cimrman ležící, spící
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1987 Nejistá sezóna
Divadelní hry
Hry Járy Cimrmana (spolu se Z.Svěrákem)
Záskok
Švestka
Posel z Liptákova
Němý Bobeš
Akt
Vyšetřování ztráty třídní knihy
Hospoda Na Mýtince
Vražda v salonním coupé
Cimrman v říši hudby
Dlouhý, široký a krátkozraký
Lijavec
Dobytí severního pólu
Blaník
Afrika
České nebe
Vlastní hry
Hymna aneb Urfidlovačka
Fantom realistického divadla Zdeňka Nejedlého
Malý říjen
Hus: Alia minora Kostnického koncilu
 Zdroj: Wikipedia