Hlavní obsah

Vzácné němé filmy se z Nového Zélandu vracejí do USA

Wellington, Nový Zéland

Na Novém Zélandu bylo ve filmovém archivu nalezeno pětasedmdesát vzácných němých filmů. Budou se postupně vracet do Spojených států. Mezi snímky je například jediná kopie filmu Upstream z roku 1927 režiséra Johna Forda.

Foto: Profimedia.cz

Z filmů Johna Forda, jenž získal čtyři Oscary, se dochovalo jen patnáct procent z nich.

Článek

Novozélandský ministr kultury Christopher Finlayson potvrdil, že jde o mimořádně významný objev, protože jde o filmy, které se ve Spojených státech nedochovaly v žádné kopii.

"Tyto důležité filmy budou restaurovány a zpřístupněny jak americkým, tak novozélandským divákům, aby se z nich mohli těšit," řekl v pondělí 7. června ministr listu The New Zealand Herald.

Objevení filmů v roce 2009

Filmy byly objeveny v loňském roce, když přijel novozélandské archivy prozkoumat americký filmový restaurátor Brian Meacham. Mnohé z oněch snímků na Novém Zélandu zůstaly, protože tehdejší distributoři měli pocit, že jejich vracení nestojí za přepravní poplatky. Protože filmy jsou na vysoce nestabilním a hořlavém materiálu, platily pro jejich přepravu velmi přísná pravidla, což náklady značně zvyšovalo.

I nyní je jejich doprava do Spojených států nákladná. Bude stát asi půl miliónu amerických dolarů (více než deset miliónů korun). "Musíme je posílat v malém množství v ocelových schránkách schválených OSN," říká ředitelka americké nadace National Film Preservation Foundation (NFPF) Annette Melvilleová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám