Hlavní obsah

Do Bohnic dorazilo na festival Mezi ploty na 30 tisíc lidí

Praha

Festivalu Mezi ploty v Praze-Bohnicích se o víkendu zúčastnilo podle organizátorů asi 30 tisíc lidí, výtěžek půjde na rozvoj terapeutických programů pro duševně nemocné. Smyslem akce je sblížit svět psychiatrických pacientů a lidí takzvaně normálních.

Foto: René Volfík, ČTK

Příjemné počasí vyšlo organizátorům bohnického festivalu Mezi ploty vstříc.

Článek

Na 19. ročník akce přišlo díky slunečnému počasí hodně lidí, vybrat se mohlo zhruba půl miliónu korun, řekl ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý.

Na čtyřech velkých hudebních scénách se představilo několik desítek kapel, vystoupilo na 60 divadelních souborů.

Foto: René Volfík, ČTK

Mezi lidmi působili také sóloví komedianti.

"Výtěžek ze vstupného po odpočtu daně a energií jde jako dar ve prospěch léčebny. Použije se na rozvoj terapeutických dílen a aktivit pro pacienty, které nedokážeme z našich příjmů podporovat," řekl Hollý.

Foto: René Volfík, ČTK

Program pro nejmenší

Festival Mezi ploty je podle něj velmi tradiční a zároveň nejznámější aktivitou léčebny. Přispívá ke stírání negativní nálepky psychiatrie jako oboru, léčebny samotné i duševně nemocných. Pomáhá odstranit "stereoptyp, že duševně nemocný je vlastně buď nebezpečný, nebo neschopný". "Snaží se propojovat svět před plotem a za plotem, ukázat, že svět je barevnější než černobílý," popsal Hollý smysl akce.

Foto: René Volfík, ČTK

Mezi ploty byl jedním z účinkujících Xindl X.

"Mnohem víc se letos zapojuje léčebna a terapeutické dílny. Sekce léčebny je víc happeningová, víc zatáhne lidi do společné aktivity," uvedl Hollý. V rámci vlastní hudební scény vystoupily kapely, kde účinkují propuštění pacienti, personál či terapeuti z léčebny.

Foto: René Volfík, ČTK

Na festivalu v psychiatrické léčebně v Bohnicích nechyběl ani Xavier Baumaxa.

Sama léčebna připravila osm vystoupení, z čehož bylo šest kapel a dva soubory divadelní. "Je fajn, že se vydařilo počasí a v těchto příznivých podmínkách účinkující vytvářejí pozitivní, příjemnou a uvolněnou atmosféru, která k ničemu nežene," zhodnotil festivalovou náladu Hollý.

Foto: René Volfík, ČTK

Mezi příznivci hudby a divadla se to hemžilo dětmi.

Konala se také zážitková exhibice terapeutických dílen, kde si účastníci mohli vyzkoušet třeba práci na hrnčířském kruhu. Představily se i jiné aktivity, kterých se účastní pacienti v rámci kreativní terapie - třeba kuchyně, v níž pacienti vaří polévku či pečou chleba ve speciální peci. Součástí přehlídky je i jarmark výrobků chráněných dílen.

Foto: René Volfík, ČTK

Akci podpořil také několikanásobný držitel ceny Anděl Dan Bárta

Každoročně se díky festivalu vyberou na rozvoj léčebny statisíce korun. "Třeba před třemi lety byl výtěžek díky dobré návštěvnosti asi 900 tisíc korun, o rok později 650 tisíc. Loni, kdy pršelo, byl zhruba 130 tisíc. Letos by to mohlo být i půl miliónu, lidí přišla spousta," odhadl Hollý.

Foto: René Volfík, ČTK

Na bohnickém festivalu vystoupil i Jiří Burian alias Gregory Finn se skupinou Southpaw.

Cílem pořadatelů je upozornit veřejnost na obtíže života lidí s psychickými onemocněními. Psychické onemocnění se od běžné nemoci liší tím, že zasahuje velmi silně sebevědomí i vůli, kterou se překonávají životní překážky, uvedl Hollý.

Foto: René Volfík, ČTK

Festival Mezi ploty se tradičně nese v rodinném duchu.

Festival má také vzbudit větší zájem o psychiatrii jako obor, který je podle odborníků dlouhodobě nedostatečně financován. Ovlivňuje to i rozvoj alternativních způsobů péče včetně péče komunitní, kdy by pacient mohl být blíž domovu, uvedl Hollý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám