Hlavní obsah

Evropský festival Arts & Film v Telči

– Telč
Novinky, Karolina Zarzycká

Šestý ročník filmového festivalu o evropském umění Arts&film se bude konat od 25. do 26. června v Telči. Celkově je letos přihlášeno přes třicet zemí.

Foto: Profimedia.cz

Telč bude hostit již 6. ročník filmového festivalu.

Článek

Festival získal své tradiční účastníky z celé Evropy, a proto může nabídnout širokou reprezentativní kolekci filmů o umění. Celkem je letos přihlášeno jednatřicet zemí s celkovým počtem 251 filmů a 26 multimédií, což je v letošním ročníku novinka. Osvěžením je tradičně studentská kategorie Film Future 3000, kde lze zhlédnout filmy experimentální formy a netradičního zpracování.

Čtvrtek 24. června

Doprovodný program bude zahájen ve čtvrtek 24. června v 17 hodin vernisáží výstavy fotografií tragicky zesnulého režiséra, rodáka z Telče Pavla Kouteckého. Týž den v 18 hodin uvede fotografka Jarmila Karolína Riesová retrospektivní výstavu fotografií z historie festivalu Arts.

Ve večerní projekci bude představen film z éry zlatých šedesátých let Procesí k panence, a to ve čtvrtek 24. června ve 22 hodin v Zámeckém parku.

Letošními VIP hosty festivalu budou režisér Miroslav Janek a Vojtěch Jasný. Miroslav Janek zde představí svou tvorbu v USA před rokem 1989, kde v emigraci žil a pak svou tvorbu po roce 1990 vytvořenou již v České republice.

Pátek 25. června

Na festivalu je možno vidět celovečerní film Občan Havel, který Janek dokončil za zesnulého Pavla Kouteckého. Promítán bude v pátek 25. června ve 22 hodin v Zámeckém parku. Vojtěch Jasný bude prezentovat dva tituly: Život a film a The Labyrinthine Biographies of Vojtěch Jasný - režisér zde vypráví o svém osobním i filmařském životě: přátelsky zaujatý dokumentární portrét, který natočil Jasného španělský student z newyorské filmové školy.

Součástí festivalu jsou i Ozvěny Dolnorakouské zemské výstavy, která v loňském roce úspěšně proběhla v Telči. Proto jsou vedle tradičních partnerů festivalu Kraje Vysočina, města Telče novými partnery Mikroregion Telčsko a rakouský partner Zukunftsraum Thayaland.

Vlastní soutěž probíhá v pěti kategoriích

  • Výtvarné umění ve všech oblastech
  • Architektura, design a naivní umění
  • Hudba, dramatické umění, film a literatura
  • Film Future 3000 (New Generation)
  • Multimedia (CD-romy, www)

Festival je doplněn celou řadou zajímavých workshopů, individuálních projekcí a výstav. Mladí tvůrci se zde budou moci setkat s legendami české kinematografie z období šedesátých let, takzvané Nové vlny. Program doplní i projekce hraných filmů promítaných venku na náměstí, výstavy a celá řada společenských a klubových večerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám