Hlavní obsah

Michal Gabriel a jeho sochy inspirované exotikou

Právo, tnt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sochař a pedagog Michal Gabriel má velkou zásluhu na tom, že náměstí v pražských Dejvicích má nezaměnitelnou uměleckou atmosféru. V centru náměstí se totiž majestátně procházejí Gabrielovi bronzoví koně a prostor má díky nim jednoznačný výraz.

Foto: archiv , Právo

Červení koně vznikli ze strukturovaného probarveného laminátu v letech 2005 až 2007.

Článek

Návrhem soch koní pro vodní kaskádu na náměstí v prostoru křížení ulic Kafkova a Wuchterlova v Praze 6 Dejvicích vyhrál veřejnou soutěž a za pomoci architektů se kdysi nevýrazné náměstí změnilo v místo, které rozhodně stojí za to navštívit.

Autor pracuje s tradičními sochařskými materiály, ale také experimentuje – třeba s uplatněním nejrůznějších skořápek a pecek v povrchové struktuře. Bronzové sochy v životní velikosti jsou ale významnou součástí jeho uměleckého rukopisu stejně tak jako nádech exotiky a cizích kultur.

Foto: archiv , Právo

Sochař Michal gabriel je spoluatorem realizace projektu Indonéská džungle v pražské zoo.

Ve své tvorbě má Gabriel tendenci k opakování se, které má ale souvislost s jeho pojetím archetypálního člověka, který se rád vrací ke stejnému, již poznanému, a přesto stále nově mytickému. „Skupiny soch chápu jako probíhající příběhy, ve kterých hraje stejně důležitou roli minulost, právě probíhající přítomnost i budoucnost,“ říká Gabriel.

Spoluautor Indonéské džungle v zoo

Michal Gabriel je spoluautorem řady veřejných realizací, například Pavilónu indonéské džungle v zoo Praha. Jeho nejznámějším dílem se stali bronzoví gepardi. Bronz je pro Gabriela jeden z materiálů, který má dlouhé trvání v čase, Gabriel tak dává najevo, že chce, aby jeho díla žila i pro další generace.

Vede ateliér figurativního sochařství a zároveň je už třetím rokem ve funkci děkana Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Nejbližší budoucí instalací Gabrielových soch se stala snaha oživit nábřeží řeky Úpy dočasnou instalací plastik.

Galerie města Trutnova tak naplňuje tento záměr obohatit veřejný prostor uměleckými díly v podobě instalace jedenácti mužských bronzových figur v životní velikosti. Soubor soch Hráči bude instalován na Dolní promenádě od června do října tohoto roku.

Ke slavnostnímu otevření této nezvyklé exteriérové instalace dojde v pondělí 7. června 2010 v 17 hodin. „Připravuji také výstavu do pražské Malostranské besedy – kde chci opět vystavit sochy hráčů, ale tentokrát jejich dřevěné originály. Bude jich tam dvanáct,“ říká Gabriel.

Na prohlídku Gabrielových soch se můžete zajet podívat do Trutnova do 12. června. Galerie města Trutnova se tam proměnila v nevšední scenérii pro příběhy, které se odvíjejí mezi jeho díly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám