Hlavní obsah

Sladký a elastický pop Mariny & The Diamonds

Právo, Jaroslav Špulák

Je sladká a sotva jí lze odolat. Jmenuje se Marina Lambrini Diamandis, narodila se ve Walesu, z poloviny je Řekyně a skrývá se za uměleckým jménem Marina & The Diamonds. Záměrně vytváří dojem, že jde o celou kapelu.

Foto: archiv, Právo

Marina & The Diamonds

Článek

Je jí třiadvacet let, vydala první album a zná ji už celá Evropa. Tvrdí o sobě, že se nebojí popu v žádné jeho podobě a že ho s gustem mění. Říct ale, že ho změnila, by byla nepravda.

Když na sebe loni upozornila písněmi Hollywood a Mowgli’s Road, ostrovní média ji okamžitě pasovala mezi nejnadanější hlasy současnosti. Objevilo se i srovnání se zpěvačkou Kate Bushovou. Je, pravda, poněkud předčasné, nicméně hlasová hravost mísící se s vážností tam, kde si to atmosféra písniček vyžaduje, bezesporu cosi takového naznačuje.

Debut The Family Jewels ukázal, že chvála byla v podstatě oprávněná. Vyzařuje totiž nebývalou všestrannost i pozitivní energii. Ve studiu se na jeho realizaci podílela celá řada muzikantů s rozličnými nástroji a výsledkem je zvukově důkladný, přitom nápaditý a lehký instrumentální tvar skladeb.

Kabaretní umění

Marina & The Diamonds má ve svém pěveckém výrazu ostřílenost kabaretní umělkyně, rozjuchanost patnáctileté cácorky drzé až běda i falešnou dospělost popové zpěvačky, která má tendenci být v přednesu dámou, přitom životních zážitků pro to dostatek nemá.

Jako autorka písniček má ale kapitální dar: dovede vymyslet neodolatelný refrén, a když se poštěstí, ještě jej opentlit nápaditou slokou.

Jako vokalistka s přehledem vládne aranžérsky rozevlátým písním, které jsou tak elastické, že se ve svých náladách vzájemně rozcházejí, aby po posledním tónu alba skokem zpět utvořily naprosto harmonickou sestavu. Je v nich cítit vliv elektronické nové vlny a diskotékového popu osmdesátých let, tvoří je i alternativní struktury, které se odrážejí zejména ve zvuku kolekce. Nejsou striktně prvoplánové a spotřební, ač se tak rády tváří. Tvoří je dvě až tři vrstvy, z nichž by žádná neobstála sama o sobě, společně však disponují robustním sebevědomím.

Navíc je na albu poměrně dost skladeb s parametry hitu. Marina & The Diamonds nahrála kolekci, která je ve své vzletnosti mimořádně nakažlivá. Revoluce v popu to není. Je to nicméně další potvrzení skutečnosti, že v posledních měsících pronikají do mainstreamu věru okouzlující divy (Lady Gaga, Florence And The Machine, Ellie Gouldingová a další).

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšší třída pop-rocku

Slovenská skupina IMT Smile na osmé desce 2010: Odysea dva dál rozpracovává svůj pozoruhodný styl, který do pop-rocku integruje prvky méně profláknutých žánrů....

Eva Pilarová: Trampoty už jsem hodila za hlavu

Dokáže odzpívat koncert s hnisavou angínou, v horečkách nebo s ledvinovým záchvatem. To už se stalo několikrát. Když se ale nakazí rýmou a ta jí spadne na...

Výběr článků

Načítám