Hlavní obsah

Na Pražském jaru vystoupil Matthias Goerne a Giora Feidman

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě osobnosti současné hudby byly trumfy posledních koncertů festivalu Pražské jaro. S Bavorským rozhlasovým orchestrem zpíval německý barytonista Matthias Goerne, se Státní filharmonií Košice hrál izraelský klarinetista Giora Feidman.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Argentinský klarinetista Giora Feidman na tiskové konferenci, která se konala 24. května v Praze před jeho vystoupením na hudebním festivalu Pražské jaro.

Článek

Festival bavorské „rozhlasáky“ uvítal po pěti letech a ve Smetanově síni je v neděli řídil švédský dirigent Herbert Blomstedt. Ani konkurence hokejového finále nezabránila posluchačům užít si velký výkon pěvce Goerneho. Jeho podání Mahlerových Písní o mrtvých dětech vystihlo dokonale jejich tragiku. Orchestr se také předvedl ve skvělé formě v Schubertově „Velké“ symfonii C dur.

Klarinetista Feidman neuznává hranice mezi žánry

Úterní večer v Rudolfinu patřil jiné osobnosti, která přes svých 74 let u nás debutovala. Klarinetista Giora Feidman neuznává hranice mezi žánry a vedle klasiky je znám jako elitní interpret židovského klezmeru, lidové hudby původem z východní Evropy.

Slovenský skladatel žijící v New Yorku Peter Breiner napsal pro Gioru Concerto sinfonico a po světové premiéře před třemi lety v Košicích ho nyní uvedl i v Praze se stejnými interprety.

Dílo plné klezmerských i argentinských motivů svou melodičností, tanečností, a hlavně výkonem sólisty oslnilo. Již s jiným klarinetem pak zahrál velice problematicky i slavný Mozartův Koncert A dur, což ale nezkazilo dojem z nezvyklého večera.

Reklama

Související články

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Ruska Borodinová debutovala na Pražském jaru

Mezi operní hvězdy, které festival Pražské jaro hostil, přibyla mezzosopranistka Olga Borodinová. Její pražský debut sledovala zaplněná Dvořákova síň Rudolfina...

Výběr článků

Načítám