Hlavní obsah

Ruska Borodinová debutovala na Pražském jaru

Právo, vla
Praha

Mezi operní hvězdy, které festival Pražské jaro hostil, přibyla mezzosopranistka Olga Borodinová. Její pražský debut sledovala zaplněná Dvořákova síň Rudolfina a doprovodila ji Pražská komorní filharmonie řízená kanadskou dirigentkou Keri-Lynn Wilsonovou.

Foto: Profimedia.cz

Olga Borodinová

Článek

Vysoká Kanaďanka v tmavém kalhotovém kostýmu vedla orchestr temperamentními gesty a i v orchestrálních číslech prokázala, že nepatří do světové špičky náhodou. Její doména je ale v opeře, a tak v ní ruská hvězda mezinárodních operních scén našla skvělou partnerku.

Borodinová zaujala hlavně první polovinou, v níž se předvedla v ruském repertoáru, ve scénách z oper Čajkovského, Dargomyžského, Rimského-Korsakova a v sólu z Prokofjevova oratoria Alexander Něvský.

Její hlas je spíše vhodný pro dramatické hrdinky než milovnice, což se potvrdilo i ve druhé části, ve francouzských i italských áriích (Bizet, Ponchielli, Saint-Saëns). Proslavenou rolí pěvkyně je Dalila v Samsonovi a Dalile a tou nadchla i v Praze. Po ovacích publika přidala i další árii Saint-Saënsovy hrdinky.

Pražský debut Borodinové byl po koncertech pianisty Radu Lupua vrcholem prvního festivalového týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Víkend s Pražským jarem

Dvě akce zařadil 65. ročník hudebního festivalu Pražské jaro jako Prolog během tohoto víkendu. V sobotu v 18 hod se uskuteční na Staroměstském náměstí koncert...

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Výběr článků

Načítám