Hlavní obsah

Naomi Wattsová jako agentka Palmerová zazářila v Cannes

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličanka Naomi Wattsová je jednou z nejobletovanějších hvězd letošního Cannes. Po hlavní roli v novince Woodyho Allena You Will Meet a Tall Dark Stranger se objevila jako hlavní postava amerického soutěžního filmu Fair Game režiséra Douga Limana.

Článek

Hraje agentku CIA Valerii Palmerovou, hlavní postavu skandálu z roku 2005, který se týkal odhalení obchodu s uranem v souvislosti s válkou v Iráku. Jejího manžela, bývalého velvyslance v Nigérii Joea Wilsona, ztvárnil Sean Penn, který se z účasti na festivalu omluvil.

Festival se chýlí ke konci, spekuluje se, zda hlavní cenu za mužský herecký výkon dostane Javier Bardem z Iňárrituova filmu Biutiful, nebo spíše některý z neznámých herců africké či asijské kinematografie, jak je v Cannes obvyklé.

Favoritů na Zlatou palmu je několik. Nejsilnějším zážitkem je stále Biutiful, hodně se líbil Another Year Mikea Leigha, bez šancí není ani korejský film Poetry, který zaujal krásnou atmosférou a působivým vyprávěním.

Výborný ohlas měl Stephen Frearse

Z mimosoutěžních snímků měl výborný ohlas nový film Stephena Frearse Tamara Drew, jenž je jedním z mála filmů, který by mohl uspět i v běžné distribuci: je obyčejně zábavný, přitom chytrý a má i dost černý humor.

„Jestli někomu není smysl filmu hned zřejmý, je to proto, že různý výklad je na filmech to nejzajímavější. O tom jsem přesvědčen,“ řekl režisér a přiznal, že nesoutěží proto, že nechce být zklamaný, kdyby prohrál.

Navzdory tomu, že se v canneském oficiálním programu nepromítal žádný film, přece jen tu zaznělo české jméno v nanejvýš příjemné souvislosti.

Čestné ocenění pro Petru Hůlovou

Ve scenáristickém workshopu pojmenovaném po polském režisérovi Krzystofu Kieslowském získala čestné uznání – což znamená druhou cenu – mezi dvanácti scenáristy z východní Evropy Irena Hejdová za scénář Vzpomínky mého srdce.

Ten je adaptací románu Petry Hůlové Paměť mojí babičce, který se odehrává v Mongolsku, získal mj. cenu Magnesia Litera za objev roku a byl přeložen do řady evropských jazyků.

„Jsem naprosto nadšená, a nejen z ocenění. Celý workshop, který se konal postupně v Polsku, na Berlinale a nyní v Cannes, byl ohromnou zkušeností, kterou mohu každému scenáristovi jen doporučit. Dalo mi to pravděpodobně víc než pět let na FAMU,“ řekla Právu Hejdová bezprostředně po slavnostním vyhlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám