Hlavní obsah

Nové knihy - Nick Hornby, Stieg Larsson i Stephen King

Tento týden bylo hledání mezi knižními novinkami opravdu náročné, právě probíhá Knižní veletrh a vydavatelství směřovala vydání mnoha titulů právě k jeho začátku. Za všechny jmenujme romány Julie, demoverze od Nicka Hornbyho, Dívka, která kopla do vosího hnízda od Stiega Larssona, nebo nové vydání Kingova Osvícení.

Článek

Nick Hornby: Julie, demoverze

Populární britský autor Nick Horny přichází s románem Julie, demoverze, v němž se zabývá posedlostí, lidskou nezralostí a nefunkčními vztahy.

Duncan je celý život posedlý zapomenutým zpěvákem Tuckerem Crowem, který před dvaceti lety záhadně zmizel. Kvůli své vášni nemá čas na nic jiného. Jeho žena Annie si klade otázky, zda zbytečně nepromarnila svůj život po boku muže, který žije ve svém světě. Když vyjde minimalistická verze Tuckerova nejslavnějšího alba, napíše na ní Annie sžíravou recenzi. Překvapivě se jí ozve sám ztracený zpěvák. Začnou si psát a sblíží se...

BBart, překlad Michal Prokop, 248 str., váz., 249 Kč

Stieg Larsson: Dívka, která kopla do vosího hnízda

Třetí díl detektivní trilogie Milénium od švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona se jmenuje Dívka, která kopla do vosího hnízda. V roce 2008 získala kniha ocenění The Glass Key za nejlepší dílo severské kriminální literatury.

Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Ale nebude to mít jednoduché. Poté, co ji kulka zasáhla do hlavy, leží pod přísným dohledem na jednotce intenzivní péče. Pokud se uzdraví, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu....

Host, překlad Azita Haidarová, 688 str., váz., 399 Kč

Stephen King: Osvícení

Hororový román Osvícení patří mezi nejznámější a nejsilnější díla Stephena Kinga.

Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě. Jako zimní správce je najat Jack Torrance. Se ženou a synem Dannym tu mají strávit zimu naprosto odříznutí od světa. Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně...

Beta, překlad Ivan Němeček, 488 str., váz., 269 Kč

Mark Millar, John Romita, jr.: Kick-Ass: Nářez

Kick-Ass: Nářez je další „nářez" z dílny Marka Millara, který zahanbuje snad i jeho zatím nejslavnější řežbu Wanted: Mrtvý nebo živý. Ale nejde jen o zábavné násilí, hlášky a cynický pohled na svět (komiksový i skutečný), ale i o úvahu nad podstatou superhrdinů.

Superhrdinové patří do komiksů a ne do reálného života. Aspoň do chvíle, kdy si obyčejný teenager Dave Lizewski oblékne kostým a začne bojovat se zločinem. Samozřejmě, dostane děsnou nakládačku. Jenže správný superhrdina se nedá zastavit... Zvlášť, kdy se stane hvězdou Youtube a má vlastní profil na MySpace...

Crew, překlad Darek Šmíd, 196 str., brož., 429 Kč

Irena Brežná: Nejlepší ze všech světů

Bravurně zvládnutým naivistickým stylem zachytila Irena Brežná, slovenská spisovatelka žijící ve Švýcarsku, začátky dívčího dospívání v atmosféře slovenského maloměsta na konci 50. let. Důsledná dětská optika dokonale demaskující demagogii a frázi je navíc bohatým zdrojem rafinovaného humoru, vyostřeného místy až do břitké satiry.

„Není lehké žít ve šťastné zemi. Štěstí se může kdykoli rozbít a někoho za to potrestají," říká mladičká Jana, jejíž matka zmizela bůhvíproč ve vězení a otec, právník a buržoazní živel, musí teď v montérkách stavět mosty.

Paseka, překlad Jana Zoubková, 152 str., váz., 169 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám