Hlavní obsah

Vlajka vydražena za 28,6 miliónu dolarů

New York

Za více než 28 miliónů dolarů byl v úterý 11. května v newyorské aukční síni Christie’s vydražen obraz amerického malíře Jaspera Johnse Flag (Vlajka).

Foto: archiv, Právo

Obraz Vlajka

Článek

Dílo, které je v katalogu aukční síně označeno za jednu z největších ikon moderního umění vedle Picassovy Guerniky a portrétu Marilyn Andyho Warhola, bylo prodáno za rekordní cenu pro autora.

„Tento nádherný obraz je poctou velkému sběrateli Michaelu Crichtonovi, který nám ukázal, jak se radovat a sbírat umění pro budoucí generace,“ řekl zástupce aukční síně Christie’s Brett Gorvy. Vlajka byla namalována v 60. letech a Crichton ji koupil od Johnse v roce 1974. Pověsil si ji ve svém domě v Beverly Hills.

Vystavována byla jedinkrát na výstavě pop-artového umění v Královské akademii umění v Londýně v letech 1992–1993. Předchozí nejvyšší cena za Johnsonův obraz Figure 4 bylo 17,4 miliónu dolarů a byl prodán v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Picassův Piják absintu jde do dražby

Slavný Picassův obraz Piják absintu, který loni v prosinci po mimosoudním vyrovnání připadl britskému skladateli Andrewovi Lloydu Webberovi, jde nyní v Londýně...

Hitlerovy skici jdou do dražby

Britská aukční síň v polovině dubna nabídne zájemcům skici někdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které v roce 1908 jako mladík předložil vídeňské...

Výběr článků

Načítám