Hlavní obsah

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Právo, vla
Praha

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník potrvá do 4. června, přinese kolem šedesáti koncertů a operních představení. Dirigentem zahajovacího koncertu je šéf PKF Jakub Hrůša, vystoupení bude přenášet ČT i Český rozhlas.

Článek

„Přirozenými dominantami letošního ročníku jsou jubilea hudebních velikánů, jakými byli Mahler, Martinů či Chopin se Schumannem,“ řekl dramaturg festivalu Antonín Matzner.

„Snad se nám podařil vyvážený poměr mezi velkými hvězdami formátu Anne-Sophie Mutterové, sira Johna Eliota Gardinera, Pierre Bouleze nebo Andrého Previna, se stylovým záběrem od historické po současnou hudbu a v neposlední řadě i se zastoupením takříkajíc jiné hudby od Dianne Reevesové přes Bromův big band až po Anoushku Shankar,“ vrací se k programovým detailům festivalu. I když kolem jedenácti koncertů je již vyprodáno, stále zůstávají lístky na velice kvalitní večery.

„Za návštěvu určitě stojí všechna tři nokturna, neformální koncerty začínající v Rudolfinu od 21.30. Na prvním zahrají harfenistka Kateřina Englichová, hobojista Vilém Veverka a violoncellista Petr Nouzovský, na dalším kytarista Pavel Steidl a na posledním zazpívá basbarytonista Adam Plachetka,“ dává Matzner tipy zájemcům o koncerty s cenou dvě stě korun.

Černou můrou festivalů jsou náhlé změny programů či onemocnění, nečekaně se k nim přidaly i hrozící protesty orchestru České filharmonie v souvislosti s propuštěním ředitele Vladimíra Darjanina. „Předpokládáme, že filharmonici jako špičkoví profesionálové svým závazkům dostojí,“ věří Matzner.

Reklama

Související témata:

Související články

Víkend s Pražským jarem

Dvě akce zařadil 65. ročník hudebního festivalu Pražské jaro jako Prolog během tohoto víkendu. V sobotu v 18 hod se uskuteční na Staroměstském náměstí koncert...

Výběr článků

Načítám