Hlavní obsah

Cimrman hledá následovníky pro výstavu praštěných vynálezů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírku vynálezů inspirovaných osobností Járy Cimrmana vyhlásili pořadatelé Oslav Prahy, které zahrnují rozsáhlý kulturní program. Vizionáři, kteří se nenechají omezovat přízemním praktickým myšlením, mohou posílat svou tvorbu na www.sbirkajara.cz.

Článek

"Pokud tedy patříte k těm, kdo v dnešní hyperpragmatické době hnou prstem i pro něco jiného než pro peněžní obnos, a dokážete vidět smysl a poezii i ve věcech, jejichž účelnost by mohli škarohlídi zpochybnit, neváhejte – tvořte, vynalézejte a své vynálezy se nebojte představit," vyzval duchovní otec oslav Robert Kozler.

Oslavy Prahy zřídily speciální webovou stránku www.sbirkajara.cz, na kterou můžete vložit fotografii svého výtvoru, jeho popis textový i zvukový, a dokonce videosekvenci, která dychtivé veřejnosti ukáže, jak vynález vznikal nebo jak v praxi funguje.

Zasílat je možné i věci, které nejsou vynálezy, ale jsou cimrmanovským způsobem poetické či kuriózní nebo je s nimi spojen zajímavý příběh či historka.

Sbírka odkazů Járy Cimrmana byla slavnostně vyhlášena během 1. ročníku Oslav Prahy, a to přímo v Národním muzeu za účasti více než 2500 návštěvníků, a především pánů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka.

Nejlepší vynálezy, které odolají kritickému zraku porotců z řad předních cimrmanologů, budou vystaveny 28. září 2010 v Národním muzeu.

Oslavy Prahy  zahrnují celkem 39 akcí. Patří sem Poetický běh Petřínem, Opera v ulicích města a Wolfgang Amadeus Mozart, muzikál Touha mistra Hanuše, Jazz na parníku pražské paroplavební, Český řev – ocenění pro týmy pražského rokenrolu, Pražské hospůdky, heligonkáři a posvátný zlatý mok (akce věnovaná Bohumilu Hrabalovi), Pražský večerníček, Český rozhlas vysílá na frekvenci Oslav Prahy či Sbírka odkazů Járy Cimrmana.

www.oslavyprahy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám