Hlavní obsah

Český stát koupil na aukci obraz Karla Škréty

Právo, Peter Kováč

Na středeční večerní aukci v pražském Topičově salonu koupil český stát pro Národní galerii lunetu Zlický kníže Radslav se pokořuje sv. Václavu od českého barokního malíře Karla Škréty. Vzácné dílo bylo donedávna součástí Zámecké obrazárny v Mělníku. Konečná cena i s příplatky byla stanovena na 4,6 miliónu korun.

Článek

Majitel díla Jiří Lobkowicz dostane 4,5 miliónu, aukční síň Art Consulting Brno – Praha se spokojila s minimální odměnou 100 tisíc korun. Standardně by jí připadla dvacetiprocentní provize čili částka kolem 900 tisíc korun.

Majitel aukční síně Jiří Rybář Právu řekl: „Bylo to zdlouhavé vyjednávání, nicméně protože jde o Národní galerii, vyšli jsme všemožně vstříc. Dohoda o ceně nebyla jednoduchá. Ředitel Milan Knížák mi prostě řekl, že víc než 4,6 miliónu od ministerstva financí nedostane. Tím byl dán konečný mantinel pro dohodu.“

Vyvolávací cena barokního obrazu byla stanovena na 2,8 miliónu korun, v katalogu aukce je uvedeno, že odhadní konečná cena by mohla být 3,5 až 4 milióny korun.

Téměř třímetrová luneta je mimořádným dílem. Ředitel staré sbírky Národní galerie Vít Vlnas uvedl: „Z cyklu svatováclavských lunet patří tento obraz mezi nejkvalitnější. Připravujeme velkou Škrétovu výstavu a malba získaná na aukci tu bude velkou ozdobou.“

Český stát přímým nákupem využil přednostního práva na nákup uměleckých děl označených na aukci jako kulturní památka. Na pražských dražbách se to stává jen výjimečně.

Výjimečný rekord na středeční večerní dražbě nepadl. Nádherný obraz Tří žen v lázni od Rudolfa Kremličky, nejočekávanější položka aukce, vyšplhal na částku 5,4 miliónu korun – k částce bude muset nový majitel zaplatit ještě 18 procent provize což je téměř jeden milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám