Hlavní obsah

Průkopničtí Nurse With Wound vystoupí v Praze

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na počátku osmdesátých let působila tvorba Nurse With Wound jako zjevení z jiné planety. Její hlavní protagonista Steve Stapleton vytvářel na deskách koláže, v nichž se hluky mísily s dětskými říkankami, konkrétní hudbu, výboji Johna Cage, tvorbou Harryho Partche, ambientem i německou elektronikou.

Článek

Těžko zařaditelná tvorba ovlivněná dada a surrealismem byla ve své době brána jako druh industriálu. Poslední dubnový pátek vystoupí Nurse With Wound mezitím pokládaní za praotce experimentálního DJingu v Arše v rámci festivalu Stimul.

Stapleton je zcela originální osobností, jaká nemá v oblasti rocku včetně toho experimnetálního žádné předchůdce, i když s kolážemi pracoval Frank Zappa. Ten ale dával přednost sžíravé ironii a parodii, zatímco Stapleton vytvářel podivné světy, v nichž se nostalgie zaprášené půdy s odloženými hračkami a letitými nepoužívanými přístroji mísila s ranou elektronikou a futuristickými sci-fi.

Stapleton při své tvorba využíval tvůrčím způsobem i gramofony v době, kdy jen ty nejradikálnější jamajští DJové teprve přestávali být pouhými pouštěči. Jemu však nešlo o taneční hybnou hubu, ale o tváření podivných nálad, lehce nostalgických, lehce hororových, ovlivněných starými sci-fi.

Nurse With Wound se v roce 2005 po 21leté pauze vrátili na pódia v čtyřčlenném obsazení, kde Stapletona doprovází ještě dlouholetý spolupracovník Colin Potter a Waldron s Andrewem Lilesem.

Koncerty však byli vždy velmi sporadické. Jádrem zůstává studiová práce. Nurse With Wounds vydali přes 40 desek, většinou na vlastní značce United Dairies a United Jnana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám