Hlavní obsah

Nové knihy - Cormac McCarthy, Petra Hůlová i Truman Capote

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní novinky tento týden nabízejí například román amerického prozaika Cormaca McCarthyho Města na planině, knihu Petry Hůlové Strážci občanského dobra, nebo nové vydání slavného Chladnokrevně Trumana Capoteho.

Článek

Cormac McCarthy: Města na planině

Třetí díl McCarthyho tzv. Hraniční trilogie je western z americko-mexické hranice a románem zasvěcení na cestě k dospělosti.

John Grady Cole (hlavní hrdina ze Všech krásných koní), kterému nyní táhne na dvacet, a Billy Parham (hlavní hrdina z Hranice), teď už osmadvacetiletý, spolu pracují jako kovbojové na ranči v Novém Mexiku, kousek od hranic. Pozemek, na kterém se ranč nachází, má brzy zabrat armáda a budoucnost honců stád začíná být v roce 1952 nejistá. Johnovi jsou navíc osudné mexické dívky. Umane si, že vysvobodí svou ryzí, urputnou láskou jdoucí přes mrtvoly mladinkou prostitutku Magdalenu z bordelu White Lake...

Argo, překlad Jiří Hrubý, 296 str., váz., 298 Kč

Petra Hůlová: Strážci občanského dobra

Šestý román mladé české spisovatelky Petry Hůlové je temnou groteskou, která upozorňuje na to, že všechno lze nahlížet ze zcela odlišných úhlů pohledu a že co pro jednoho člověka znamená nové možnosti a svobodu, může druhému člověku přinášet úzkost, prázdnotu a beznadějný pocit chaosu.

Hlavní postava nového románu vnímá předlistopadový svět jako sice nedokonalý, ale nejlepší ze všech možných světů, zatímco proměnu společnosti po roce 1989 vnímá jako dobu plnou tolika omylů, že cítí potřebu aktivně a třeba i násilím vnutit ostatním svou představu o společenském dobru.

Torst, 212 str., váz., 222 Kč

Truman Capote: Chladnokrevně

Dnes již klasická kniha Chladnokrevně vypráví reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy a k němuž došlo v zapadlé vesnici v Kansasu: dvojice mužů tehdy povraždila čtyři členy farmářské rodiny. Autor se zabývá analýzou jejich motivů, sleduje průběh vraždy i následné detektivní pátrání a tento děsivý příběh přivádí až na samý závěr, když rekonstruuje potrestání zločinců smrtí.

Capotův „román ze skutečnosti" vyšel poprvé v roce 1965 - a v té době rozpoutal v americké literatuře revoluci.

Knižní klub, překlad Miroslav Jindra, 400 str., váz., 279 Kč

Lewis Carroll: Alenka v kraji divů a za zrcadlem

Nejznámější dílo matematika, logika a učence Lewise Carrolla vypráví příběh zvídavé dívky Alenky, která se rozhodla pronásledovat podivuhodného Králíka s hodinkami. Skokem do králičí nory se začne rozvíjet příběh plný podivuhodností a fantazijních zápletek, jímž není konce díky obyvatelům podzemní říše.

Alenka se zde setká se šklebivou Kočkou, dostane se do potrhlé Čajové Společnosti, zahraje si kroket se Srdcovým Králem a Královnou a prožije spoustu dalších neuvěřitelných dobrodružství. Kniha je provázená nádhernými ilustracemi slovenského grafika Dušana Kállaye.

Slovart, překlad Aloys Skoumal, Hana Skoumalová, 192 str., váz., 299 Kč

Mikael Niem: Muž, který zemřel jako losos

Švédský prozaik a dramatik Mikael Niem ve svém jediném detektivním románu Muž, který zemřel jako losos překračuje kriminální žánr a zamýšlí se nad nezbytností jazykových a kulturních kořenů. A nepostrádá neobvyklou milostnou zápletku.

Mrzoutský důchodce Martin Udde je nalezen mrtev ve svém domě - byl zavražděn skutečně netradičním způsobem. Místní policie je posílena půvabnou Terezou Fosnessovou ze Stockholmu, která vede vyšetřování. Podezření záhy padne na Esaiase Vanhakoskiho, který bez okolků doznává, že Uddeho nenáviděl.

Knižní klub, překlad Zbyněk Černík, 288 str., váz., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám