Hlavní obsah

Nicolas Cage je „Špatnej polda“ v překvapivě dobrém filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Informace, že do kin jde příští týden nový thriller s Nicolasem Cagem, asi nezpůsobí nikomu neklidný spánek, tím spíš, že tento majitel ustaraného pohledu už natočil tolik blbin, že by na ně prsty obou rukou nestačily. Špatnej polda (Bad Lieutenant) režiséra Wernera Herzoga se ale proudu ošuntělých spotřebních snímků vymyká.

Článek

Ač název Špatnej polda jasně naznačuje krimi žánr, nejde o akční film a nedá se mluvit ani o podbízivé pop-cornovce, byť scénář ke konci hollywoodsky klopýtne. Hlavní postava, poručík McDonagh, má překvapivě dobře propracovanou psychologii. Seznámíme se s jeho rozhádanou rodinou, přiožralým tatíkem i příčinami drogové závislosti a také s životní družkou Frankie (Eva Mendesová), která není s prominutím nic jiného než prodejná děva.

Unavený a rozháraný poručík fetuje všechno, co kde najde, věčně nadává, ztrácí nervy a pro ránu nejde daleko (scéna, kdy vyhrožuje upjaté staré dámě na vozíku je asi nejvýživnější, v jeho výtečném podání si nemůžete pomoct a skoro zlému policajtovi fandíte, aby bábě jednu vrazil). Ač nedodržuje pravidla, není žádná zrůda, snaží se chytit vrahy jedné chudé rodiny a chránit Frankie před různými grázly. Snaží se být tím poldou-hrdinou, který si skutečně zaslouží závěrečné povýšení, ale drogy ho strhávají zpět.

Stylový soundtrack a zfetovaná kamera

S Mendesovou jako dvojice nejsou špatní, ale není tu možné nevzpomenout až příliš nápadnou podobnost s filmem Leaving Las Vegas (oceňovaný film o lásce alkoholika a prostitutky, Cageův životní majstrštyk). Špatnej polda jeho hloubky a šťavnatosti bohužel nedosahuje. Vztah poručíka a Frankie není tak dobře vykreslen a skutečně problematicky se jeví jeho nelogický happy-end.

Na druhou stranu je tu napínavý příběh, atmosférické prostředí nejhorších čtvrtí New Orleans, hlášky, pekelně stylový soundtrack hozený trochu do blues a v neposlední řadě "zfetovaná" kamera, která přibližuje Cageovy stavy dost zábavným způsobem. Kdo má smysl pro černočerný drogový humor, přijde si na své nejen ve scéně „Kdo mi dal na stůl ty leguány?“

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám