Hlavní obsah

Výstřely z pustého ostrova královny Viktorie

Právo, Jiří P. Kříž

V Divadle Šumperk hledají a hledají. Je to vidět na každém jejich novém inscenačním kroku. Něco se jim podaří náramně, jindy klopýtnou. Tomu druhému blíž jsou Případy Sherlocka Holmese. Podle Doyleova Popisu čtyř a Škvoreckého Nápadů čtenářů detektivek je sepsal a režíroval Ondřej Elbel.

Článek

Hledání látky, témat, formy, a vyhovět divákům, ale i vlastním uměleckým ambicím není v regionálním divadle nijak lehké. Případy Sherlocka Holmese mohly být zdravým kompromisem mezi oblibou detektivek v televizi a chutí vzpírat se fetišům, konvencím, „umění“ v masmédiích krmících konzumenta brambůrků, chipsů a telenovel tukem a blbostí.

Elbel si ambiciózně vybral téma, zaštítil se detektivem (Vojtěch Lipina), jeho doktorem (Lukáš Matěj), ale i Doylem a Škvoreckým – oba detektivky psát uměli a umí, potom ale tím nejkonvenčnějším způsobem předvádí příběh o vraždách, o ztrátě pokladu a o pátrání po něm.

Ano, zřejmě paroduje, ale zapomněl, že nejlepším naplněním toho žánru může být jenom vážně vyprávěné téma. Pytlákova schovanka, Tenkrát na západě, abych připomněl absolutní, a samozřejmě nepřekonatelné špičky. Jenomže režisér nutí třeba Bohdanu Pavlíkovou v roli paní Hudsonové k pitvoření, a stejně tak Petra Komínka (starý Sholto, poručík A. Jones), Václava Vítka (Thadeus Sholto), Jana Kroneisla, Olgu Kaštickou, Lenku Košťákovou a Jiřího Bartoně. No a z parodie je karikatura, a to už je jiný komediální chlívek.

Neveselo, truchlivo

Viděl jsem Případy s gympláckým publikem. Bylo zařezané. Ne ve strachu z dalších zločinů. Jenom tak bez života. Umřelo s příběhem na jevišti. Jediný světlý bod inscenace: Vendula Fialová v roli svůdné Mary Morstanové. Ovšem před zdřímnutím.

Celku nepomohlo, že paní Hudsonová přeříkává, co je napsáno o životě velkého detektiva a o Baker Street 221B pánů Watsona a Holmese v programu. Jenom to potvrzuje mínění o pěkně zflikovaném celku. Bezkrevnost, unavenost, nuda. Že by soubor, ještě než se rozjel, úplně se rozjel?! Ani absolutním rýmem to nezachráním.

Divadlo Šumperk - A. C. Doyle: Případy Sherlocka Holmese. Podle A. C. Doylea - Podpis čtyř (přeložil Jan Zábrana) a Josefa Škvoreckého - Nápady čtenáře detektivek. Scénář a režie Ondřej Elbel, výprava Zuzana Přidalová, ilustrace Martin Jabůrek, hudba Petr Hromádka. Premiéra 20. února, psáno  reprízy 10. března 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám