Hlavní obsah

Koncert Ellingtonova orchestru se o den odkládá

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle zprávy pořádající agentury je o den odložen pražský koncert americké jazzové kapely Dukea Ellingtona. Měli zahrát v sále Lucerny ve středu 21. 4., ale pro opožděný příjezd z estonského Talinu se koncert uskuteční ve čtvrtek večer tj. 22. 4. ve 20 hod.

Článek

Agentura vyslala v souvislosti s přerušenou leteckou dopravou pro hudebníky orchestru do Estonska vlastní autobus, ale pro větší vzdálenost přijedou po úterním koncertě v Talinu do Prahy až ve čtvrtek ráno. Následující koncert v Brně se uskuteční podle plánu tj. 23. 4. v KC Semillaso.

Duke Ellington Orchestra vystoupil v Praze poprvé v sále Lucerny na Mezinárodním jazzovém festivalu v roce 1969, tehdy ještě pod vedením samotného Ellingtona. Na nezapomenutelný koncert před 41 lety by měl navázat koncert v pražské Lucerně a v Brně. Hostující americký jazzový orchestr nese stále jméno svého zakladatele, po jeho smrti v roce 1974 ho vedli nejdříve syn Mercer, poté vnuk Paul. V současnosti stojí v čele trumpetista Barrie Lee Hall jr. a 16členná kapela hraje stále skladby jednoho z největších jazzových géniů 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Původní orchestr Dukea Ellingtona na snímku z roku 1943

Edward Kennedy „Duke“ Ellington (1899-1974) byl první Afroameričan, který pronikl s jazzem i na místa vyhrazená bílým, koncertoval dokonce i v Bílém domě. Jeho skladby jako Caravan, Sophisticated Lady či Don´t Mean a Thing se staly klasikou žánru, Duke Ellington psal ale i delší suity, baletní hudbu, hudbu k filmům.

Orchestr přijíždí do Prahy během svého světového turné -začalo v Rusku, Finsku a Estonsku, po koncertě v Brně měli původně odlétat do Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám