Hlavní obsah

V Praze začaly 17. Dny evropského filmu

Právo, Věra Míšková

Dny evropského filmu, přehlídka toho nejlepšího ze současné evropské tvorby, začaly ve čtvrtek v pražském kině Světozor. Do příštího čtvrtka nabídnou divákům 38 filmů z 28 zemí, poté budou od 23. do 29. dubna pokračovat v Brně. Ozvěny se uskuteční v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Plzni, Uherském Hradišti a Veselí nad Moravou.

Článek

Festival zahájila komedie uznávaného současného německého tvůrce Fatiha Akina nazvaná Soul Kitchen. Je o problémech naturalizovaného Řeka a vyznáním režisérovy lásky multikulturnímu Hamburku. Získal za ni loni v Benátkách Zvláštní cenu poroty.

V programu se objeví například rakouské drama Otcohra, německé drama Emily Atefové Cizinec ve mně, francouzsko-belgická groteska Rumba nebo italská komedie Oběd v polovině srpna.

Za švýcarskou komedii film Domov

Švýcarská kinematografie je zastoupena filmem Domov režisérky Ursuly Meierové, který na příběhu rodiny, jejíž život psychicky naruší nově otevřená dálnice, kritizuje automobilismus. Hlavní roli ztvárnila Isabelle Huppertová.

Sekce K věci byla sestavena ve spolupráci se zastoupením Evropské komise a je věnována boji proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Například britský snímek Taková je Anglie! sleduje počátky skinheadského hnutí, hrdinou francouzského dramatu Chamsa je romský chlapec, který uteče od své adoptivní rodiny do chudinské čtvrti v Marseille.

Český film o sympatickém kriminálníkovi

Pražskou část zakončí česká premiéra černé komedie Bezva chlap o sympatickém kriminálníkovi, který chtěl dostat druhou šanci. Film norského režiséra Hanse Pettera Molanda soutěžil na letošním Berlinale a po festivalové premiéře vstoupí do kin.

Slovenské dokumentární pondělí uvede například film Hranice o nesmyslně vztyčené hranici ve vesničce na slovensko-ukrajinském pomezí rozdělující majetek i lidské osudy.

V rámci přehlídky se uskuteční i panelová diskuse o digitalizaci českých filmových děl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám