Hlavní obsah

Kasík neuspěl s žalobou proti svému odvolání

Aktualizováno

Pražský městský soud zamítl ve čtvrtek žalobu bývalého ředitele Českého rozhlasu (ČRo) Václava Kasíka, který se domáhal zrušení rozhodnutí Rady ČRo o svém odvolání. Podle Kasíka bylo rozhodnutí z července loňského roku neplatné a nezákonné.

Foto: Petr Horník, Právo

Odvolaný ředitel ČRo Václav Kasík

Článek

Proti čtvrtečnímu verdiktu lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. "Jestli se máme odvolat, to rozhodnou právníci. O tom já asi těžko budu rozhodovat nyní. Soud rozhodl tak, jak rozhodl - já to přirozeně beru na vědomí," řekl novinářům Kasík.

Generálním ředitelem veřejnoprávního ČRo se stal v červenci 1999, ve funkci byl potvrzen na dalších šest let v květnu 2005. Na postu skončil loni v červenci, kdy ho Rada ČRo odvolala kvůli jeho údajným pochybením. Pro odvolání hlasovalo šest radních z osmi, přičemž nutných bylo právě minimálně šest hlasů.

Kasík ve své žalobě napadl rozhodnutí rady z 22. a 29. července 2009. Rada ČRo původně odůvodnila jeho odvolání tím, že "přestal splňovat předpoklady pro výkon funkce". Podle Kasíkova právního zástupce Pavla Čížkovského tomu tak ovšem nebylo. Rada o týden později sice text usnesení změnila a tuto větu vypustila, Čížkovský ale soudu řekl, že takový postup podle něho nebyl možný.

Podle Hrabovského by o žalobě neměl rozhodovat správní soud

Právní zástupce Rady ČRo Jiří Hrabovský namítal především to, že o žalobě by neměl rozhodovat správní soud. Rada ČRo, stejně jako Rada České televize nebo Rada České tiskové kanceláře, podle něho nejsou správními orgány, které rozhodují ve správním řízení. K důvodům odvolání Kasíka uvedl, že jich byla celá řada, bývalý ředitel je znal a rada podle Hrabovského postupovala v souladu se zákonem.

Soud pak žalobu na zrušení rozhodnutí zamítl. Postup radních byl sice podle předsedkyně senátu Jany Brothánkové nesprávný a formálně chybný, zároveň ale nebyl nezákonný, jak namítal Kasík. "My jsme takový závěr neučinili, proto jsme žalobu zamítli," uvedla Brothánková.

Připomněla, že před projednáním samotného odvolání se rada zabývala důvodovou zprávou, v níž jasně shrnula své výhrady. Kasík podle soudkyně musel vědět, že příčiny jeho odvolání jsou uvedeny v důvodové zprávě a že funkci tedy neztratil kvůli ztrátě předpokladů pro její výkon.

Samotnou důvodovou zprávu Kasík ve své žalobě nenapadl, soud se jí tak nezabýval. "To pochybení bylo zjevné, protože se odvolání odůvodnilo mojí nezpůsobilostí. A to je natolik razantní omyl, že ty další věci jsme považovali v daném okamžiku za až druhořadé," řekl k tomu bývalý ředitel ČRo.

Předražení rekonstrukce budovy Českého rozhlasu

Rada ve své zprávě uvedla mezi důvody pro Kasíkovo odvolání například předražení rekonstrukce budovy Českého rozhlasu v pražské Vinohradské ulici. Mezi výtkami radních se objevila i kauza Libora Křivky, který vedl sekretariát Českého rozhlasu a neměl lustrační osvědčení. Dále pak údajné porušení povinností při zadání mandátních smluv s právníkem Jiřím Kratochvílem, který měl na starosti prodej rekreační chaty rozhlasu v Peci pod Sněžkou. Radě rovněž vadil výběr Barbory Tachecí na post ředitelky Radiožurnálu.

Kasík již po svém odvolání důvody odmítl akceptovat. Celá důvodová zpráva byla podle něho sestavena tak, aby vyzněla v jeho neprospěch. "Je v ní řada bodů, které jsou, když to řeknu hodně ohleduplně, tak sporné, a to jsem se vyhnul slovu nepravdivé," uvedl dnes.

K námitce Hrabovského, že Rada ČRo není správním orgánem, Brothánková řekla, že rada podle názoru soudu svým způsobem veřejnou správu vykonává. Podle soudkyně totiž zastupuje stát, aby zajišťovala nezávislost a dohlížela na činnost veřejnoprávního ČRo.

Podle některých médií začal Kasík záhy po odchodu z rozhlasu pracovat pro pražského primátora Pavla Béma (ODS), v současnosti vede odbor public relations pražského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám