Hlavní obsah

Bývalý člen Depeche Mode Alan Wilder se těší na pražský koncert

Novinky, Alex Švamberk

V Praze vystoupí v Kulturním domě Vltavská bývalý člen Depeche Mode a významný představitel scény elektronické hudby Alan Wilder. Nabídne průřez svou tvorbou, protože mu nedávno vyšel výběr Selected, na němž se podílel producent a skladatel Paul Kendall. Proto taky večer nese název A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall.

Článek

Co můžeme očekávat od pražského koncertu? Budete mít nějaké zvláštní hosty, jako je zpěvák Douglas McCarthy z Nitzer Ebb?

Můžete čekat skvělý večer s eklektickou směsí hudby a hostů. Možná mezi nimi budou i nějací hosté od Recoil. Uvidíme. ( o dva dny později bylo potvrzeno že přijede právě McCarthy).

Doplní hudbu projekce?

Při prezentaci Recoil Paul Kendall a já zkoušíme každé představení ušít na míru sálu s přihlédnutím ke vzhledu a akustice. Myslím, že v Praze budeme mít velkou obrazovku s projekcemi, aspoň podle toho co Igor připravuje. Hodně se na ten večer těším.

Jak jste vybírali písně na současné turné?

Až uslyšíte program, uvědomíte si, že to není jen sled vybraných písní, ale spíše dlouhý remix, který v sobě zahrnuje mnoho menších sekcí a pasáží z odlišných mixů zkombinovaných tak, že stále poznáte hudbu Recoil, ale současně je to něco odlišného od albových verzí

Jak se vám hrají na koncertech písně, v nichž na deskách hostující zpěváci?

Většina hudby je složena tak, že může existovat i bez vokálu. Platí to i v v případě, že jsou v některých pasážích použity hlasy. Je ale pojata tak, že umožňuje, aby se případně mohli připojit příležitostní hostující zpěváky. Máme-li to na paměti, můžete, je li to nutné, vytvářet různé verze. Jinak jsem ale honě spjati s celým programem a jeho pevnou délkou kvůli doprovodné filmové projekci.

Před pár týdne jste hrál Somebody s Depeche Mode. Proč jste to udělal?

Požádala mě o to kapely, zejména Dave a já si myslel, že by to mohlo být skvělé hned z několika důvodu. Prvním je samozřejmě charita. Druhým byla možnost se připojit k Davovi, Martinovi a Fletchovi i dalším ve skupině, které jsem neviděl celá léta, a současně všem ukázat, že se nám všem daří dobře. Bylo krásný den, který jsem si moc užil.

Byla to jen osamocená akce, nebo se bude opakovat?

Neexistují žádné plány pro něco dalšího.

Můžete se vyjádřit ke spekulacím, že byste mohl zase pracovat s Depeche Mode?

Neexistují žádné plány pro něco dalšího

Připravujete nové album?

Je obtížné říci doopravdy ano. Právě pracuje ve studiu a uvidím, co se stane bez toho, abych tomu dával velká omezení. Začal jsem na skladbách pracovat ještě před Selected, jako výchozí bod jsem použil pár písní Joe Richardsona. To ale zas tak moc neznamená, protože posloužilo jako startovací rampa. Příští projekt proto může jít úplně jiným směrem.

Jaký máte pocit cítíte, když se ohlédnete za historií Recoil?

Je naplňující být schopen pokračovat ve svém hudebním projektu, když cítím, jak jsem zdokonalil své schopnosti od Unsound Methods. Jsem šťastný z toho, jak se věci vyvíjejí. Jako perfekcionista pořád cítím, že se mohu zlepšovat, což je dobré. Znamená to, že jsem hnán k tomu, abych vytvářel nová díla navzdory tomu, že můj život vypadá stále komplikovanější.

Reklama

Výběr článků

Načítám