Hlavní obsah

Neotřelý saharský rock Tamikrest

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debutanti Tamikrest nabízejí fascinující směs hudby z různých afrických regionů a kytarového blues-rocku. Bývají přirovnáváni k Tinariwen a v současné době jsou na prvním velkém turné po Evropě, které se bohužel v Česku nezastaví.

Článek

Africkou skupinu Tamikrest objevil teprve nedávno muzikant Chris Eckman. Poklábosili, zajamovali a společně natočili své debutové CD Adagh (Glitterhouse Records). Sestavu tvoří mladí muzikanti z Mali, Nigérie a Alžírska, kteří čerpají z mnoha zdrojů, od tamní lidové hudby po rock 60. let.

Ač jsou všichni Afričané, celek je mnohem američtější, než byste čekali. Mimořádný drive desce dodávají rockové riffy, které se ale snoubí s africkými rytmy (místy koketují s reggae) a zvuky. Těžko srozumitelný zpěv hudbu vtahuje od exotického kotle s typicky africkým transovním sborovým opakováním.

Dokonalé pouštní nálady docilují, když introvertní zpěv přechází až v ponuré mluvení a broukání, doprovázené uvolněným brnkáním akustických nástrojů a hypnotickou atmosféru dokreslují občasné vzdálené vzkřeky elektrické kytary jako ve skvělé psychedelické Aratane N'Adagh.

Ač se to v dnešní době zdá skoro nemožné, Tamikrest vydali debut, který je relativně originální. Určitě stojí za pozorný poslech.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám