Hlavní obsah

Videa přibližují barvitou historii punku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punk nebyla jen hudba, ta tvořila jen jednu ze součástí tohoto kontrakulturního hnutí, které se objevilo v polovině sedmdesátých let. Důležitou roli hrál i vzhled, mnohdy podobně provokující establishment jako přímočará vzteklá hudba popírají všechny zažité úzy. I proto jsou videozáznamy prvních punkových koncertů cenné a zajímavé. Navíc ukazují, že tehdy punk nebyl zdaleka tak uniformní ani zvukově ani co do image.

Článek

Cenné jsou proto zejména dokumenty, které v době vzmachu styu natočil ve Spojeném království německý režisér Wolfgang Büld. Snímek Punk In London natočený na konci sedmdesátých let zachycuje kvas na scéně.

Přibližuje nejen nejznámější soubory, jako byli The Clash, ale také další představitele první vlny punku Chelseam The Adwers nebo Subway Sect či představitele revivalu mods The Jam. Nechybějí ani The Stranglers, kteří ve zvuku uplatňovali klávesy, nebo Boomtown Rats vedení Bobem Geldofem, který později hrál hlavní roli ve filmu Pink Floyd Zeď a spolupořádal charitativní koncert Live Aid. Už výčtu kapel je vidět, že první vlna punku nebyla uniformní, nenosily se žádné kožené bundy ani číra, ty přišly až později, kdy se i hudba stala méně pestrou a překvapující .

Je velmi zajímavé porovnat přístup Bülda s přístupem Dona Lettse, který natočil vůbec první punkový dokument, legendární snímek Punk Rock Movie. U Lettse je vidět, že byl se scénou spjat, dokázal se dostat ještě blíže ke kapelám, ovšem Büldův odstup pomáhá lépe se orientovat na scéně.

Büld natočil i pokračování dokumentu Punk In England, který ukazuje, jak se punk na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let proměňoval a jak hudební scéna doslova rozkvetla, protože punk otevřel dveře i dalším stylům, zejména nové vlně a ska. Opět nemohou chybět eklektičtí The Clash, vyvíjející se The Jam, Ian Dury i představitelé 2 tone Madness a Specials, ale také The Pretenders. V půlhodinovém bonusu Woman In Rock je možné vidět další punkerky,zejména průlomové The Slits, ale také Siouxsii s Banshees nebo členky německého skupina Mania D.

Další dvě DVD přibližují dvě nevýznamnější punkové kapely konce sedmdesátých let,  Sex Pistols a The Clash. Agents Of Anarchy přinášejí historii Sex Pistols a obsahují zajímavé dobové záznamy, mimo jiné z koncertu v Manchesteru z roku 1976. Je také dobře možné poznat, jak se odstupem liší názory členů kapely a jejich manažera Malcolma McLarena. Dokument Soniy Andersonové představuje dobrý doplněk k slavnému filmu The Great Rock´n ´roll Swindle.

Pod pokličku The Clash, kteří se na rozdíl do Sex Pistols nerozpadli o prvním albu a dále se vyvíjeli, je možné nahlédnout v dokumentu The Clash - Příběh Joe Strummera, i když - jak je již patrné z názvu - osu tvoří příběh kytaristy této skupiny. Ukazuje jak historii kapely, která od punku dospěla k fúzi latinské hudby, rockabilly, funku a reggae a dubu, ale také nesnadný osud jejich kytaristy, syna diplomata, který se nakonec stal klíčovou postavou pouličního punku. Ukazuje i jeho další osud pro rozpadu legendární kapely až do jeho předčasné smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám