Hlavní obsah

Zdeněk Zelenka točí detektivku s Jiřinou Bohdalovou

Právo, Věra Míšková

Předposlední část pětidílné série detektivek plných napětí, převleků i humoru Ach, ty vraždy začíná v pátek v Praze a okolí natáčet jejich scenárista a režisér Zdeněk Zelenka. Napsal je pro Jiřinu Bohdalovou, která v nich hraje svéráznou vyšetřovatelku-amatérku, babičku mladého kriminalisty Kamila.

Foto: ČTK

Jiřina Bohdalová a Václav Jílek v rolích babičky a vnuka.

Článek

„Chtěl jsem vytvořit sérii detektivek žánrově natolik odlišných, aby ukázaly divákům Jiřinu Bohdalovou v plném rejstříku jejího mnohotvárného herectví,“ řekl Právu před natáčením Zelenka, který napsal kriminální komedii, psychologickou detektivku, situační komedii s kriminální zápletkou i detektivku s hororovými prvky.

„Je to práce pro radost a zároveň pocta všem, kdo mají rádi detektivky, i těm, kdo je píšou. A právě proto, že jsem už natočil řadu adaptací zahraničních autorů různých detektivních žánrů, vím, že nemá smysl kopírovat cizí vzory. Chci, aby to bylo nezaměnitelné, ryze české. A samozřejmě jsem chtěl obsadit špičkové herce,“ dodal Zelenka.

Jiřina Bohdalová hraje bývalou advokátku Květu Kalendovou, jejíž vnuk je kriminalista dychtivý, ale zejména v počátcích své dráhy poněkud nemotorný.

Umí vymýšlet věty takříkajíc do pusy

„Jsem ráda, že Zdeněk vymyslel Květě Kalendové jako koníčka ochotnické divadlo, takže ji baví hrát,“ řekla Právu Jiřina Bohdalová.

„Jako advokátka má bystrý mozek a kromě toho může díky ochotničení používat spousty kostýmů. Převleky jsou součástí jejího amatérského vyšetřování, jímž pomáhá Kamilovi z bryndy, a to je herecky velmi pestré, což mě pochopitelně ohromně baví. Navíc jsem se snad za celý život nesetkala s tak jednolitou, výbornou partou lidí, jaká se sešla při práci na této sérii,“ dodala Bohdalová.

Zelenka pro Jiřinu Bohdalovou psal a točil s ní už mnohokrát, takže jí umí vymýšlet věty takříkajíc do pusy. „Ani nemusím doma moc pracovat na učení textů. Spíš si to pořád dokola čtu a někdy i přicházím na momenty, které mohu ještě oživit vlastním nápadem,“ řekla Právu Bohdalová.

Cyklus se objeví v televizi v říjnu

V cyklu, který začne Česká televize vysílat 24. října, uvidíme v roli Kamila Václava Jílka, jeho představené hrají Jiří Štěpnička a František Němec, babiččina kamaráda z divadla Petr Kostka. V jednotlivých dílech pak například Jiřího Schmitzera, Viktora Preisse, Markétu Frösslovou, Báru Seidlovou, Simonu Postlerovou a řadu dalších herců.

Reklama

Výběr článků

Načítám