Hlavní obsah

David Lomeli: Rád bych si zazpíval v Rusalce

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický tenorista David Lomeli vystoupí ve středu večer ve Státní opeře Praha. "Mám rád roli Prince v Rusalce, snad si ji jednou zazpívám i na jevišti. Ale jinak jsem se s českou hudbou ani umělci nesetkal. Během studií v Barceloně jsem se přátelil s několika Čechy. Těším se na slovenskou sopranistku Evu Hornyakovou, která se mnou zazpívá v Praze duety," řekl v rozhovoru Lomeli.

Foto: Archiv, Právo

David Lomeli vystoupí dnes večer ve Státní opeře Praha.

Článek

Jak to, že v Mexiku se rodí tolik vynikajících tenoristů –Vargas, Villazón, vy…?

To je jedna ze životních záhad. Je to ale také dané naší mluvou. Náš projev je posazený vysoko a je zpěvný. Navíc jsme vášniví lidé a náš život je obklopen hudbou. Zpěváci mají v cizině lepší život než doma, což je také velký podnět ke snaze uspět.

A co vliv tradice zarzuely, mexické operety?

Obliba zarzuely byla dříve obrovská, po celé zemi putovaly divadelní společnosti a hrály před zástupy lidí. Je to vášnivá hudba a odpovídá našemu charakteru.

Jak vzpomínáte na vítězství v soutěži Operalia Plácida Dominga?

Jako na rozhodující obrat v mém životě. Ten rok 2006 byl pro mne osudový – vyhrál jsem Domingovu soutěž ve dvou kategoriích najednou: opera a zarzuela. Naučilo mne to odpovědnosti a disciplíně.

Spolupracoval jste někdy s českými hudebníky?

Mám rád roli Prince v Rusalce, snad si ji jednou zazpívám i na jevišti. Ale jinak jsem se s českou hudbou ani umělci nesetkal. Během studií v Barceloně jsem se přátelil s několika Čechy. Těším se na slovenskou sopranistku Evu Hornyakovou, která se mnou zazpívá v Praze duety.

Máte čas na koníčky?

Hodně se zajímám o sport. Jsem velkým fanouškem hokeje, a tak jsem při olympiádě fandil vašim i slovenským hokejistům. V kopané fandím FC Barcelona.

Reklama

Související články

Sopranistka Machaidze očarovala české publikum

V zaplněné Smetanově síni zpívala v úterý 12. ledna v Praze vůbec poprvé gruzínská sopranistka Nino Machaidze a určitě nezklamala. Za doprovodu Pražské komorní...

Výběr článků

Načítám