Hlavní obsah

Husitský Jenský kodex bude dva týdny k vidění na Pražském hradě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 17. března do 30. března 2010 bude v Praze vystaven Jenský kodex z 15. století. Unikátní husitský rukopis je pro své stáří velmi choulostivý a nebude v budoucích letech vystavován. V únoru 2010 ale vyšlo faksimile kodexu, které se dá koupit na internetu a v některých knihkupectvích.

Článek

"Zápůjčka je výsledkem dohody Správy Pražského hradu a Národního muzea, v jehož sbírkách se kodex nachází. Minimálně dalších pět let originál Kodexu vystaven nebude,"  vysvětlil David Šebek z tiskového odboru Pražského hradu.

Rukopis Jenského kodexu vznikl v Čechách mezi lety 1490 – 1510. Je psán česky a latinsky, má 120 listů (z toho 111 listů je papírových, devět na pergamenu). V rukopisu je 122 iluminací.

Jenský kodex je souborem několika literárních textů (Zrcadlo všeho křesťanstva, List Luciperův Lvovi z Rožmitálu, O oklamání a zmámení křesťanstva skrze zlé kněžstvo, Hádání Chytrosti s Upřímností, Zrcadlo o posledních věcech člověka) a částečně je už tištěný (dodatek k Pasionálu z roku 1495 věnovaný mučednické smrti Jana Husa a Jeronýma Pražského).

Husitský komiks

Jenský kodex je bohatě ilustrován. "V mnoha případech vychází text na kroucených páskách přímo z úst postav a rukopis tak připomíná středověký komiks. Řada iluminací z Jenského kodexu přitom vešla v obecnou známost. Např. ilustrace Žižka v čele vojsk, která byla otištěna na dvacetikorunové bankovce užívané před rokem 1989. Dobře známá je také scéna boje husitů s křižáky, na níž je krvelačnost a krutost křižáků zdůrazněna tělíčkem nemluvněte, které jeden z nich nese nabodnuté na svém kopí," doplnil Richard Šípek z Národního muzea.

V první polovině 16. století opustil Jenský kodex za neznámých okolností Čechy a ležel v Univerzitní knihovně v německé Jeně, podle níž získal také své jméno. Zpátky se rukopis navrátil po více než 400 letech v roce 1951 jako státní dar prezidenta NDR Klementu Gottwaldovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám