Hlavní obsah

V ČR konečně zahrají Toots & the Maytals, "Rolling Stones reggae hudby"

Novinky, Stanislav Dvořák

Na festivalu RealBeat Reggae Ethnic Session (1.-3.7. 2010) v Žizníkově u České Lípy zahrají jamajské legendy Toots & the Maytals, na které čeští fandové čekali hodně dlouho a jejichž koncert byl už jednou zrušen. Skupina, která je na scéně zhruba půl století, by se dala označit za Rolling Stones reggae hudby. Ovlivnili řadu slavných muzikantů od Erika Claptona po Amy Winehousovou a díky jejich hitu Do They Reggay! získalo reggae jméno.

Článek

Toots & the Maytals začínali v 60. letech na Jamajce a dosud drží tamní rekord s třiceti hity v hitparádě. Tehdy vznikaly slavné písně jako Monkey Man (viz Amy Winehousová), Pressure Drop, Sweet & Dandy, Pomps & Pride či 54-46 Was My Number.

Počátkem 70. let podepsali kontrakt s proslulým britským hudebním nakladatelstvím Island Records, které vydávalo i Boba Marleyho. Brzy se z nich staly světově známé hvězdy. Jejich písně předělávali Clash či The Specials a sám frontman "Toots" Hibbert je také znám zajímavými coververzemi soulových standardů.

Svého času se mu přezdívalo ‘jamajský James Brown‘ a letos bude mít konečně české publikum možnost okusit jeho show naživo.

Lístky na festival jsou za 400 korun do konce dubna, do konce května za 450 korun a za 500 korun do 1. července v síti ticketportal.cz a na terminálech Sazky.

Reklama

Výběr článků

Načítám