Hlavní obsah

Hendrix se vynořil z archívu - mladý a divoký

Novinky, Stanislav Dvořák

Po jednačtyřiceti letech vycházejí na CD Valleys of Neptune "nikdy nevydané" nahrávky Jimiho Hendrixe. Považovat Valleys of Neptune za album plné neznámých písní je sporné, některé z nahrávek jsou jen mírně pozměněné verze proslulých hitů (Stone Free, Red House), ale nic to nemění na tom, že jde o dobrou desku pro ctitele nespoutaných kytarových orgií ze staré školy.

Článek

Písně vznikaly na různých místech v roce 1969 v klasické slavné sestavě Jimi Hendrix – kytara, Noel Redding – basa, Mitch Mitchell – bicí (plus Billy Cox basa ve třech písních).

Většina nahrávek zní spíš jako živé jamovací verze, i když vznikly ve studiu, a to je u Hendrixe samozřejmě jen pozitivum. Obzvláště rozdivočelé improvizace, kolem šesti, sedmi minut dlouhé, se podařily v Bleeding Heart a Hear My Train A Comin.

Zaujme i zrychlená verze notoricky známé Sunshine of Your Love. Má v sobě všechnu hendrixovskou zběsilost, která ovládala jeho hraní i osobní život. V Hendrixově šestiminutovce se našlo uprostřed místo pro tišší sólo baskytary a o to větší peklo rozpoutá kytara v závěru. Poskytuje zajímavé srovnání s Claptonem, který hrál Sunshine of Your Love pomaleji a "disciplinovaněji", ovšem rovněž skvěle.

Valleys of Neptune přinášejí kvalitní materiál (muzikantsky i zvukově), který se v hromadě nejrůznějších "nově objevených" desek mrtvých hvězd zařadí do té lepší poloviny. Sice moc nepřekvapuje a určitě nepřináší žádnou novou zásadní definici Hendrixe, poskytuje však víc než příjemný posluchačský zážitek.

Celkové hodnocení: 80 %    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám