Hlavní obsah

Francie koupila rukopis memoárů Casanovy

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rukopis memoárů legendárního svůdce žen Giovanniho Giacoma Casanovy Histoire de ma vie (Příběh mého života), které autor napsal ve francouzštině v severočeském Duchcově, získal od vydavatelské rodiny Brockhaus ze západoněmeckého Wiesbadenu francouzský stát.

Článek

Ministr kultury Frédéric Mitterrand ve čtvrtek podepsal v Paříží příslušnou kupní smlouvu, cenu transakce však žádná ze stran nezveřejnila. Média ale spekulují, že se zřejmě jedná o nejdražší prodej rukopisu v historii. Podle expertů bude cena mnohem vyšší než 3,6 miliónu eur (92,2 mil. Kč), za které před dvěma lety změnily majitele manuskripty francouzského básníka a prozaika Andrého Bretona.

„(Casanovovy) Manuskripty byly dosud naším vlastnictvím. Chtěl jsem, aby k nim veřejnost získala přístup,“ prohlásil za prodávající stranu Hubertus Brockhaus. „Jsem rád, že mohu toto dílo světové literatury předat (francouzské) Národní knihovně,“ dodal.

Mitterrand prozradil, že francouzský stát získal rukopis o 3700 nesvázaných stranách s pomocí jistého mecenáše, který si přál zůstat v anonymitě.

Casanova psal svá díla ve francouzském jazyce, údajně proto, že byl ve světě daleko rozšířenějším než jeho rodná italština. V roce 1798, kdy cítil blížící se smrt, svěřil autor memoáry svému synovci Carlovi Angiolinimu. Jeho děti pak v roce 1821 prodaly dílo vydavatelství Brockhaus, které tehdy sídlilo v Lipsku. Po druhé světové válce vydavatelská rodina přesídlila do Wiesbadenu a vzala s sebou i Casanovův rukopis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám